“Αναβαθμίζοντας την Κυψέλη” Δέσποινα Ρεκούδη – Περιβάλλον

Από την πρώτη στιγμή που μετακόμισα στην Κυψέλη, πίστεψα στους ανθρώπους της.

ίδα στη Φωκίωνος να βγάζουν βόλτα το αδεσποτάκι τους, είδα λίγο φαγητό σε μια γωνίτσα για κάποιο γατάκι που πεινάει. Γνώρισα ανθρώπους που συγκέντρωναν φαγητό για τους άπορους και άλλους που μάζευαν ρούχα για αυτούς που κρυώνουν. Τους είδα να κρατούν μια γιαγιά από το χέρι για να μπορέσει να κάνει τη βόλτα της και να βοηθούν έναν κύριο που έπεσε προχωρώντας με το “Π”.

Μόνοι μας δημιουργούμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Με αυτές τις μικρές πράξεις, μειώνουμε τα μεταφορικά σκουπίδια της καθημερινότητάς μας. Τι θα γινόταν αν είχαμε την ευκαιρία να μειώσουμε και τα κυριολεκτικά σκουπίδια; Αν μπορούσαμε να σταματήσουμε την αύξηση των χωματερών και να δώσουμε μια ανάσα στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, στη χώρα μας;

Ο κόσμος παραδόθηκε στα χέρια μας για να τον αγαπήσουμε και, σε αυτή τη γειτονιά, η αγάπη γίνεται πράξη.
Καλώ, λοιπόν, τους γείτονές μου να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για την περιοχή μας. Είστε μαζί μου;

Το παρακάτω ψήφισμα αφορά στην τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης στην Κυψέλη, σύμφωνα με τη δράση του υπουργείου Περιβάλλοντος για αξιοποίηση των οργανικών οικιακών απορριμμάτων που έχει στόχο τη μείωση του όγκου των χωματερών και είναι ανοιχτό προς δημοσίευση. Μετά τη συλλογή των υπογραφών θα κοινοποιηθεί στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου Αθηνών.

Ψηφίστε εδώ: Τοποθέτηση καφέ κάδων κομποστοποίησης στην Κυψέλη

Τοποθέτηση καφέ κάδων κομποστοποίησης στην Κυψέλη

Από την 1/1/2020 η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων είναι υποχρεωτική σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάνω από το 40% των απορριμμάτων που επιβαρύνουν τις χωματερές, αποτελείται από οργανική ύλη. Η μείωση του όγκου αυτού είναι εφικτή με την συλλογή και επεξεργασία τους, με την οποία αξιοποιείται ως λίπασμα. Το υπουργείο περιβάλλοντος έχει εξασφαλίσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και εξοπλισμό συλλογής βιοαποβλήτων οικιακής χρήσης προς κομποστοποίηση, ώστε να διατεθούν σε όλους τους δήμους Αττικής, τους οποίους έχει ήδη καλέσει σε άμεση εφαρμογή του προγράμματος. Ήδη σε αρκετούς δήμους έχουν τοποθετηθεί οι καφέ κάδοι κομποστοποίησης και έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Εμείς, οι κάτοικοι της Κυψέλης, ζητάμε την άμεση ανταπόκριση του Δήμου Αθηνών στο πρόγραμμα αυτό. Συγκεκριμένα ζητάμε:

-Άμεση τοποθέτηση κάδων που να επαρκούν στο μέγεθος των 65.000 κατοίκων που φιλοξενεί η περιοχή
-Κατάλληλα οχήματα συλλογής των συγκεκριμένων απορριμμάτων και επαρκές προσωπικό στελέχωσής τους
-Διασφάλιση της σωστής χρήσης των κάδων μέσω της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής.

Με εκτίμηση,
Οι κάτωθεν υπογράφοντες κάτοικοι Κυψέλης