ΣχοΛΗ ΜηχανικΩν Μεταλλειων – Μεταλλουργων
Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ, 18 Μάϊου 2021, 19.00
Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

«Γεωμυθολογική Προσέγγιση των Σπηλαίων και των Καρστικών Πηγών»
Ηλίας Μαριολάκος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας ΕΚΠΑ

(Για σύνδεση στην εκδήλωση πατήστε εδώ)


Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων:
Διαδικτυακή εκδήλωση του Ορυκτολογικού Μουσείου γαιο-ΟΡΑΜΑ αφιερωμένη στον συναρπαστικό κόσμο των σπηλαίων

Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, την Τρίτη 18 Μαϊου 2021, ώρα 19.00, με μια διαδικτυακή εκδήλωση του Ορυκτολογικού Μουσείου γαιο-ΟΡΑΜΑ αφιερωμένη στον συναρπαστικό κόσμο των σπηλαίων, ελπίζοντας σύντομα να επιστρέψουμε στην παράδοση που έχει πια καθιερωθεί με τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και τη φυσική συναναστροφή στο Μουσείο μας.

Το σπήλαιο, το πρώτο καταφύγιο του ανθρώπου, χώρος προστασίας του από τα στοιχεία της φύσης αλλά και χώρος δημιουργίας, επικοινωνίας και έκφρασης, βρίσκεται σε μια συνεχή αλληλεπίδραση μαζί του. Άλλοτε του επιβάλλεται και άλλοτε αφήνεται να το διαμορφώσει, άλλοτε του αποκαλύπτεται και άλλοτε κρύβει καλά τα μυστικά του.  Γεννά συνεχώς προκλήσεις έρευνας και εξερεύνησης, αλλά απαιτεί σεβασμό.

Το 2021, έχει ανακηρυχθεί από τη Διεθνή Ένωση Σπηλαιολογίας, παγκόσμιο έτος για τα σπήλαια και τα καρστ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο φορέων που διοργανώνουν δράσεις, με στόχο την ανάδειξη στο ευρύ κοινό της σημασίας των σπηλαίων και των καρστικών περιοχών, ως εν δυνάμει τοπία γεωπολιτιστικής κληρονομιάς και μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, τα οποία χρήζουν προβολής και προστασίας (http://iyck2021.org/).

Στο πλαίσιο αυτό, η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, προχωρά στην  ίδρυση Ομίλου Σπηλαιολογίας & Σπηλαιοεξερεύνησης για τους φοιτητές του ΕΜΠ, μέσα από τον οποίο ερευνητές και φοιτητές διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων (με κοινό παρονομαστή τη διάθεση για λίγη …περιπέτεια!) , θα συναντηθούν και θα συνεργαστούν, θα ερευνήσουν και θα εξερευνήσουν, θα επισκεφθούν και θα ανακαλύψουν, θα φωτογραφίσουν και θα χαρτογραφήσουν τον κόσμο των σπηλαίων.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής η Σχολή και το Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ διοργανώνει Κύκλο Διαλέξεων Σπηλαιολογίας.  Η εναρκτήρια ομιλία του Κύκλου θα δοθεί από τον κ. Η. Μαριολάκο, Ομότιμο Καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, ο οποίος θα μοιραστεί με το κοινό τα αποτελέσματα πολυετών ερευνών του και θα αναφερθεί στη γεωμυθολογική προσέγγιση των σπηλαίων και των καρστικών πηγών. Κατά τη μυθολογία, τα σπήλαια υπήρξαν τόποι κατοικίας και λατρείας θεών, θεοτήτων και ηρώων της μυθολογίας, μέρη με θεραπευτικές ιδιότητες, τροφοδότες του ανθρώπου, χώροι που γεννούσαν, φιλοξενούσαν και προστάτευαν τις πηγές νερού. Ποια είναι όμως τα όρια μεταξύ  μύθου και πραγματικότητας; Υπάρχει  αλήθεια πίσω από τους μύθους των σπηλαίων; Ποια είναι η κρυμμένη προϊστορική πραγματικότητα που αντανακλάται στους πανάρχαιους μύθους;

Η ομιλία θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το χώρο του Ορυκτολογικού Μουσείου γαιο-ΟΡΑΜΑ, μέσω webex. Για σύνδεση στην εκδήλωση πατήστε εδώ.


Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων: Διαδικτυακή εκδήλωση του Ορυκτολογικού Μουσείου γαιο-ΟΡΑΜΑ αφιερωμένη στον συναρπαστικό κόσμο των σπηλαίων