Ηλίας Παπακωνσταντίνου – Βιογραφία

(Συγγραφέας)


Ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στην Δεσφίνα Φωκίδος.
Είναι Αντιπρόεδρος της  Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Ιταλικής Λογοτεχνικής Ένωσης Dante Alghieri, ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού φορέα “Ορίζοντες” και μέλος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού.

Έχει λάβει μέρος σε κριτικές επιτροπές σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και έχει μιλήσει για το έργο πολλών ποιητών. Έχει διατελέσει Γ. Γραμματέας και Ταμίας της Π.Ε.Λ.

Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές και ένα βιβλίο σε πεζό λόγο:
“Αστερισμοί στα πνεύματα από πέτρα και σάρκα”, “Από πέτρα και σάρκα” , “Πρόσθεσε – Αφαιρώντας” , (που είναι αφιερωμένη στον Θεόδωρο Σαντά και έχει γράψει εισαγωγικό σημείωμα η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ). “Μικροί θεοί μεγάλοι άνθρωποι”, “Αήττητο αλάτι”  (δέκα ποιήματα του βιβλίου έχουν μελοποιηθεί από την συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου και ένα από την Κρινιώ Νικολάου, το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει και cd).
Τον Ιούλιο του 2017 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σε πεζό λόγο με τον τίτλο “Ο Κύριος You See”.
Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στο διαδίκτυο. Ακόμη, πολλά από αυτά ακούγονται από το ραδιόφωνο του Μελωδία fm.

Βραβεία:

Λογοτεχνικός διαγωνισμός Σικελιανά 2014 Το ποίημα “Ωδή στον Πάμπλο Νερούδα” πήρε το πρώτο βραβείο στη μετάφραση. Το ποίημα αυτό έχει μεταφραστεί στα Ισπανικά από την καθηγήτρια Αρετούσα Γιαννακού και τον σπουδαίο Χιλιανό Miguel Castillo Didier ελληνιστής, καθηγητής-συγγραφέας. Το ποίημα βρίσκεται στο ίδρυμα Pablo Neruda στο Σαντιάγκο της Χιλής.
Το πεζοποίημα “Κύτταρο” πήρε το πρώτο βραβείο.
Το ποίημα “Προσαρμόσου στ΄Απροσάρμοστα” απέσπασε το δεύτερο βραβείο.
Το παραμύθι “Οι Πορτοκαλιές” πήρε το δεύτερο βραβείο.
Το μυθιστόρημα “Σε τούτο και σε κείνο τον τόπο” απέσπασε το τρίτο βραβείο.
Η ποιητική συλλογή “Πρόσθεσε Αφαιρώντας” πήρε πρώτο βραβείο.
Παγκόσμιος διαγωνισμός ποίησης από την Αμφικτιονία Ελληνισμού .Το ποίημα “Πνεύμα Αρχαίο” πήρε τον πρώτο έπαινο.
Το ποίημα “Λαέ μου” πήρε το πρώτο βραβείο.
Το ποίημα “Από κάστανο και έρωτα” απέσπασε το 2ο βραβείο Πανελλήνιοι Ποιητικοί Αγώνες στους Δελφούς.
Το ποίημα “Σταχτωμένα χρώματα” απέσπασε το πρώτο βραβείο.
Πανελλήνιο φεστιβάλ ποίησης στη Θεσσαλονίκη. Το ποίημα “Άδικο-Δίκαιο” κατακτά το πρώτο βραβείο.
Παίρνει κι άλλα πέντε βραβεία σε ισάριθμες ποιητικές ενότητες Παγκόσμιος Διαγωνισμός ποίησης Nosside Italia 2018.
To ποίημα “Δρόμος σουγιάς” παίρνει βραβείο στην Ιταλία, ανάμεσα σε 99 χώρες.

Άρθρο του για την ποίηση και ειδικά για την ελληνική ποίηση, συμπεριλήφθηκε σε βιβλίο που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο του Κιέβου το 2019.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Πολωνικά, Ουκρανικά και στα Γερμανικά από τον Αργύρη Σφουντούρη.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές ποιητικές ανθολογίες. Ποιήματά του βρίσκονται στην λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση και στην εγκυκλοπαίδεια γραμμάτων και τεχνών της Αμφικτιονίας Ελληνισμού.


Πολλά έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες, Νίκο Φυλακτό, Αρετή Κοκκίνου, Κρινιώ Νικολάου, Λίνο Κόκοτο, Φίλιππο Περιστέρη, 
Χρύσα Κωττάκη, Νίκο Πιτλόγλου, Βασίλη Ανδρικόπουλο και Τέτη Κασιώνη.
Για την ποίησή του έχουν γράψει και μιλήσει πολλοί άνθρωποι του χώρου, όπως ο Θεόδωρος Σαντάς (Ποιητής, μαθηματικός, κριτικός ποίησης, πρώην πρόεδρος λογοτεχνών βορείου Ελλάδος), Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ (Ποιήτρια), Κώστας Καρούσος (Ποιητής, κριτικός ποίησης, ζωγράφος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών), Λουκία Στέφου (φιλόλογος), Αθανασία Παπακωνσταντίνου (φιλόλογος), Στέλλα Φιλιππάκη (Φιλόλογος), Κώστας Νίγδελης (Νομικός, συγγραφέας, ιστορικός, ερευνητής), Θανάσης Παντές (Δημοσιογράφος – Ποιητής), Βέρα Βασιλείου (Ποιήτρια/Στιχουργός) , Νότης Μαυρουδής (Συνθέτης)κ.α.

Ποιήματά του και στίχους έχουν ερμηνεύσει: Λάκης Χαλκιάς, Κρινιώ Νικολάου, Ελισσάβετ Καρατζόλη, Αργυρώ Καπαρού, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Θέλμα Καραγιάννη, Σοφία Ανδριανού, Αλίκη Ζωγράφου, Κατερίνα Κουρεντζή, Μάνια Παπαδημητρίου και Ντομένικα Ρέγκου.

Το ποιητικό του έργο “Μάρμαρα ψυχής” είναι ένα ορατόριο που πλαισιώνεται από χορωδία, απαγγελίες και χορικά. Αποτελείται από οκτώ ποιήματα τα οποία αναφέρονται στα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα. Είναι μια ιδέα του ποιητή να υμνήσει τα ζωντανά μάρμαρα, αυτά τα αριστουργήματα, που έχουν αποσπαστεί από το σώμα τους τόσο βίαια. Τα  οκτώ  ποιήματα έχει μελοποιήσει ο συνθέτης- μαέστρος Νίκος Φυλακτός. Βασικός ερμηνευτής είναι ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος. Το έργο αυτό έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά από την μεταφράστρια Τζωρτζίνα Καββαδά.

Το ποιητικό έργο του “Διάλογος με τον κυρ. Αλέξανδρο” έχει παιχτεί θεατρικοποιημένο στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στους Δελφούς, στην Π.Ε.Λ. και στη Νάξο. Γι΄ αυτό το έργο έγραψε δώδεκα νέα ποιήματα που τα μελοποίησε η Αρετή Κοκκίνου.

Έργα υπό έκδοση τους επόμενους μήνες: “Το παραμύθι”, “Oι πορτοκαλιές”, δύο ποιητικές συλλογές και το ποιητικό έργο “Ασία μου μικρά”.