Η εξουσία του σκύλου (The Power of the Dog) 2021
από τη Βάλια Καραμάνου

«Ελευθέρωσε την ψυχή μου από τη ρομφαία, τη μοναδική μου ψυχή από την εξουσία του σκύλου.» Ψαλμός 22:20.

Η Τζέιν Κάμπιον επιστρέφει με ένα «σκοτεινό» γουέστερν που κάνει έντονη την αίσθησή του χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρστεν Ντανστ, Τζέσι Πλέμονς, Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Ζενεβιέβ Λέμον, Τόμασιν ΜακΚένζι) και στα μοναδικά σκηνικά. Το έργο βασίζεται στο ομότιτλο  βιβλίο του Τόμας Σάβατζ (1967).

 Σε μια απομονωμένη φάρμα στην Μοντάνα του 1925 δυο αδέρφια, ο σκληροτράχηλος Φιλ (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ) και ο πράος Τζόρτζ εκτρέφουν βοοειδή. Κυριαρχεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του πρώτου, που είναι ανένταχτος, σκληρός και βαθιά καταπιεσμένος ερωτικά, σε αντίθεση με τον καλόκαρδο αδερφό του. Ωστόσο, οι ισορροπίες ανατρέπονται όταν ο Τζορτζ ερωτεύεται και παντρεύεται την χήρα Ρόουζ και την φέρνει να ζήσει μαζί τους στην φάρμα. Εκείνη γίνεται εύκολος στόχος του Φιλ και καταρρέει  από το βάρος των καθημερινών  επιθέσεών του. Υπάρχει όμως και ο νεαρός λεπτεπίλεπτος γιος της, ο Πίτερ (Κόντι Σμιτ-ΜακΦι), που σπουδάζει ιατρική και υπεραγαπά την μητέρα του. Όταν θα έρθει για να μείνει προσωρινά  μαζί τους θα εμπλακεί  σε μια φαινομενικά άνιση αναμέτρηση με τον Φιλ και σε ένα μοιραίο τέλος. Με φόντο τους  άνυδρους λόφους της Μοντάνα, που μοιάζουν με ξαπλωμένο σκύλο,  όπως παρατηρεί ο Πίτερ, και τα υπόγεια καταπιεσμένα σεξουαλικά αισθήματα των αντρών που οφείλουν να δείχνουν αυστηρά μέσα στα στερεότυπα της εποχής, ο λυσσασμένος σκύλος θα πάρει την εκδίκησή του.

Η Τζέιν Κάμπιον γνωρίζει καλά να χτίζει αργά και υποβλητικά  την ατμόσφαιρα που σε κάθε πλάνο εμπλέκει  τον θεατή στους παράξενους δεσμούς των ηρώων μεταξύ τους και αισθάνεται έντονα τα απελπισμένα  συναισθήματά τους. Στερεότυπα, ανδρισμός και ομοφοβία είναι μερικά από αυτά  και  βέβαια  πάντα παρόντες είναι  ο ανεκπλήρωτος έρωτας και η εκδίκηση. Και όλα αυτά χωρίς να γίνεται μελοδραματική. Η μουσική και σε αυτήν την ταινία χρωματίζει με τις πινελιές της το έργο, το πιάνο της Ρόουζ το έγχορδο όργανο του Φιλ.

Δύο είναι οι κυρίαρχες μορφές του έργου, όπως προαναφέρθηκε. Ο Φιλ είναι η πρώτη: αν και σπουδασμένος αντιτίθεται στην ανατροφή που του δόθηκε και μετατρέπεται σε σκληροτράχηλο καουμπόη, που συναναστρέφεται μόνο γελαδάρηδες, αρνείται να πλυθεί, να ντυθεί επίσημα και ν’ αποχωριστεί τα σπιρούνια του. Κάτω από την αγριότητά  του και την κόντρα του με την οικογένειά του υποβόσκει η καταπίεση ενός κατάφορου περασμένου έρωτα με τον άντρα που θαυμάζει και δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Διατηρεί ενθύμια όμως από αυτόν, όπως το μαντήλι του, και αφήνει την ερωτική του ανάγκη να εκτονωθεί στην φαντασίωσή του. Ο ερωτισμός και η απελπισία πάνε μαζί στην ταινία, εξίσου έντονα στοιχεία. Ο άντρας συμβιβάζεται μόνο όταν βρεθεί κοντά στον θάνατο, παντελώς ανίσχυρος και αβοήθητος.

Στον αντίποδα  βρίσκεται η δεύτερη κυρίαρχη μορφή, ο νεαρός Πίτερ που υπεραγαπά την επιστήμη του και την μητέρα του. Ευαίσθητος, εύθραυστος και ενάντια σε κάθε αρρενωπό στερεότυπο γίνεται συχνά στόχος στον περίγυρό του και φυσικά στον Φιλ. Η αναμέτρηση ανάμεσά τους θα είναι μοιραία με ανυπολόγιστες συνέπειες.  Ποιος είναι τελικά ο αδύναμος και ποιος ο δυνατός; Ποιος είναι ο λυσσασμένος σκύλος του οποίου η ρομφαία θα κατακεραυνώσει τον αντίπαλο; Η εκδίκηση παραμονεύει στην έρημο της Μοντάνα με τους άνυδρους λόφους σε σχήμα πεινασμένου θηρίου και ο θεατής αισθάνεται ακριβώς αυτό το συναίσθημα της ασφυξίας και του εγκλωβισμού, της μάχης εντός των τειχών.

 Το θηρίο συχνά κρύβεται πίσω από ένα ζευγάρι βελουδένιων ματιών που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν με μαεστρία κάθε μέσο για να προστατεύσουν ό,τι αγαπούν. Ο κάθε ήρωας μέσα από την σκληρότητα διεκδικεί αυτό που αγαπά, αυτό που του ανήκει. Ο έρωτας πονά ανάμεσα στους λόφους της Μοντάνα και αυτό μας το δείχνει με περίτεχνο τρόπο, για άλλη μια φορά, η ταλαντούχα Τζέιν Κάμπιον.

Βάλια Καραμάνου

Imdb της ταινίας Η εξουσία του σκύλου
Photo gallery imdb της ταινίας Η εξουσία του σκύλου (The Power of the Dog) 2021


Η εξουσία του σκύλου 

The Power of the Dog
Τζέιν Κάμπιον

Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, 2021
Παραγωγή: Εμίλ Σέρμαν, Ιέν Κάνινγκ, Ρότζερ Φράπιερ, Τζέιν Κάμπιον, Τάνια Σετσατσιάν
Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον
Σενάριο: Τζέιν Κάμπιον
Φωτογραφία: Αρι Βέγκνερ
Μοντάζ: Πίτερ Σιμπεράς
Μουσική: Τζόνι Γκρίνγουντ
Πρωταγωνιστούν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρστεν Ντανστ, Τζέσι Πλέμονς, Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Τομασίν ΜακΚένζι
Διάρκεια: 126 λεπτά



Βάλια Καραμάνου (Συγγραφέας) – Βιογραφία