«ALPHA MISSION – ΔELOS & Οι [αβέβαιεςτέσσερις εποχές»
Στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου
Δευτέρα 30 Μαΐου, στο ιερό νησί του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, τη Δήλο

Η εδώ και αιώνες ακατοίκητη Δήλος θα ζωντανέψει για ένα βράδυ με τη μοναδική σύμπραξη της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολίτικης λύρας με το δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλο, Ρώσους και Ουκρανούς μουσικούς να στέλνουν πανανθρώπινο μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη, τη νύχτα που γεννιέται το νέο φεγγάρι.

Η ιδέα της συναυλίας γεννήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι η NASA αποφάσισε να επιστρέψει στη Σελήνη, με μια αποστολή όπου για πρώτη φορά θα είναι επικεφαλής μια γυναίκα αστροναύτης. Μετά το Apollo, έρχεται η αποστολή Artemis, όπως ονόμασε τη νέα αποστολή η NASA.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στις 20:30 από το ARTE το μεγαλύτερο κανάλι κλασικής μουσικής στον κόσμο, την ΕΡΤ και θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ώρα προσέλευσης 20:00), στο site του Μεγάρου και σε πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, θα μεταδοθεί στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στις 5 Ιουνίου -17:25 (CET) στη Γερμανία και 18:25 (CET) στη Γαλλία. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη στο arte.tv από τις 30 Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου, ενώ το ταξίδι της θα συνεχιστεί  αργότερα με ειδικές προβολές σε όλο τον κόσμο.


(Πηγή: https://www.e-mykonos.gr)

Στις 30 Μαΐου, το εμβληματικό νησί της Δήλου –κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα και σήμερα ανοιχτό μουσείο– ξαναζωντανεύει!

Για πρώτη φορά στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της, η Δήλος υποδέχεται μια ορχήστρα κλασικής μουσικής σε μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης συμβολικής αξίας. Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς καθώς και με  σολίστ την ουκρανικής καταγωγής ανερχόμενη Diana Tishchenko (βιολί) και τον Έλληνα δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα) συμμετέχουν στη συναυλία με τίτλο Οι [αβέβαιες] τέσσερις εποχές” που σχεδιάστηκε ειδικά για να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη αν δεν δράσουμε άμεσα.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στις 20:30 από το ARTE, την ΕΡΤ και θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ώρα προσέλευσης 20:00), στο site του Μεγάρου και σε πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, θα μεταδοθεί στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στις 5 Ιουνίου -17:25 (CET) στη Γερμανία και 18:25 (CET) στη Γαλλία. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη στο arte.tv από τις 30 Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου, ενώ το ταξίδι της θα συνεχιστεί  αργότερα με ειδικές προβολές σε όλο τον κόσμο.

Η συναυλία ALPHA MISSION – ΔELOS είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίοςστήριξε το World Human Forum από την ίδρυσή του. Αποτελεί συμπαραγωγή του World Human Forum και του ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostraτο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Καλλιτεχνικός εταίρος της εκδήλωσης είναι η ΕΕΥΟ.  

Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του ALPHA MISSION – ΔELOS. Μιας συλλογικής πρωτοβουλίας που συνδυάζει τις δυνάμεις της μυθολογίας, της τέχνης, του διαστήματος και της τεχνολογίας για να ευαισθητοποιήσει το κοινό, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την επείγουσα ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας. Σηματοδοτεί επίσης την 30ή επέτειο του ARTE, του σημαντικού ευρωπαϊκού πολιτιστικού καναλιού, συμβόλου της γαλλογερμανικής φιλίας.

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, αυτοσχεδιαστικά μέρη για λύρα, το «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «[Αβέβαιες] τέσσερις εποχές» και το «17 Strokes of the Bell for Peace and Sustainability» του Marshall Marcus. Την EUYO θα υποδεχτεί στη Δήλο με την πολίτικη λύρα του –σύγχρονη συνέχεια της λύρας του Απόλλωνα– ο Σωκράτης Σινόπουλος. Η λύρα  θα συνδυαστεί αριστοτεχνικά με το έργο του Βιβάλντι και των σύγχρονων συνθετών.

Το «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «[Αβέβαιες] τέσσερις εποχές», είναι μια αλγοριθμική ανασύνθεση του «Φθινοπώρου» του Αντόνιο Βιβάλντι. Αναπτύχθηκε από συνθέτες, μουσικούς, κλιματολόγους και επιστήμονες της πληροφορικής με τη χρήση γεωχωρικών κλιματικών προβλέψεων για το 2050 και απεικονίζει το πώς μπορεί να μοιάζει ένας μελλοντικός κόσμος αν δεν αντιστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030. Το «[Uncertain] Four Seasons» είναι μια πρωτοβουλία της AKQA και του Jung von Matt, του συνθέτη Hugh Crosthwaite, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σίδνεϊ και του Monash Climate Change Communications Research Hub.

Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι. ©Heikki Tuuli (Πηγή: https://www.megaron.gr)

Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτιστικός πρεσβευτής της ΕΕ, αντιπροσωπεύει το ευρωπαϊκό ιδεώδες μιας κοινότητας που συνεργάζεται για την επίτευξη της ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής. Ιδρύθηκε το 1976 από τον Lionel και την Joy Bryer, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον Claudio Abbado  στη θέση του ιδρυτικού καλλιτεχνικού διευθυντή. Η Ορχήστρα συγκεντρώνει τους πιο ταλαντούχους νέους μουσικούς από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τους οποίους ενώνει η κοινή αίσθηση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της συνεχούς επιδίωξης της αριστείας. Επίτιμος πρόεδρος της EUYO είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίτιμοι υποστηρικτές της είναι οι αρχηγοί και οι πρωθυπουργοί κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η βιολονίστα Diana Tishchenko. Φωτο: Anastasia Vodchenko (Πηγή: http://dianatishchenko.com/en/photos)

Σολίστ, η ουκρανικής καταγωγής βιολονίστα Diana Tishchenko που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο  συναρπαστικούς νέους καλλιτέχνες των τελευταίων ετών, έχοντας κερδίσει πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς για τη μουσικότητα και την τεχνική της δεινότητα. Οι ερμηνείες της είναι μουσικά ευφάνταστες και χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακή ωριμότητα για το νεαρό της ηλικίας της.


Ο Σωκράτης Σινόπουλος. Φωτο: Σέβη Τσώνη (Πηγή: https://www.megaron.gr)

Ο διεθνώς καταξιωμένος δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας, Σωκράτης Σινόπουλος γαλουχήθηκε με ποικίλα μουσικά ιδιώματα ανατολής και δύσης, διαμορφώνοντας αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους μουσικούς σε όλο τον κόσμο. Νιώθει εξίσου άνετα, όταν διασχίζει τα όρια των ειδών της τζαζ και της κλασικής μουσικής, αλλά και όταν παραμένει πιστός στις λαϊκές παραδόσεις της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι πολυδιάστατες ερμηνείες του χαρακτηρίζονται από μεγάλη ευαισθησία και εκφραστικότητα.


ΤΟ ALPHA MISSION – ΔELOS ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑΗ αποστολή ΑΡΤΕΜΙΣ της NASA θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη μέχρι το 2025, μετά την αποστολή ΑΠΟΛΛΩΝ που μετέφερε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι το 1969.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Δήλος είναι το νησί όπου γεννήθηκαν οι δίδυμοι θεοί Απόλλων και Άρτεμις και όπου γεννήθηκε το φως. Για πολλούς αιώνες στην αρχαιότητα, η Δήλος ήταν το κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου. Σήμερα, ολόκληρο το νησί είναι ένα ανοιχτό μουσείο, και τα αρχαία μνημεία πλήττονται ήδη από την κλιματική κρίση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Παράλληλα με την προσπάθειά μας να εξερευνήσουμε το διάστημα, η Δήλος –και οι εκδηλώσεις που θα συνδέονται με αυτή– θα μας θυμίζουν διαρκώς ότι και τα φτερά χρειάζονται ρίζες και ότι η ίαση του πλανήτη μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η αποστολή Άρτεμις της NASA, μετά την αποστολή Απόλλων, μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει επαρκώς τις προκλήσεις, αν δεν συνδυάσει τη σοφία του παρελθόντος με τη γνώση και τις δυνατότητες του σήμερα, τις ανθρωπιστικές με τις θετικές επιστήμες, αλλά και τη μυθολογία, την τέχνη και την πνευματικότητα με το διάστημα και την τεχνολογία.       


Πατήστε εδώ για να δείτε την εκδήλωση

Η συναυλία ALPHA MISSION – ΔELOS είναι μια συμπαραγωγή του World Human Forum & του ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostraτο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος”, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Καλλιτεχνικός εταίρος της εκδήλωσης είναι η ΕUΥΟ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

βιολί: Diana Tishchenko
λύρα: Σωκράτης Σινόπουλος
Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) μαζί με Ουκρανούς & Ρώσους μουσικούς και σολίστες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από τις Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι, αυτοσχεδιαστικά μέρη για Λύρα, το Floating Autumn της Carmen Fizzarotti από τις “[αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές” και το 17 Strokes of the Bell for Peace and Sustainability του Marshall Marcus.   

Την EUYO θα υποδεχτεί στη Δήλο με την πολίτικη λύρα του -σύγχρονη συνέχεια της λύρας του Απόλλωνα- ο Σωκράτης Σινόπουλος. Η λύρα  θα δέσει αριστοτεχνικά με το έργο του Vivaldi και των σύγχρονων συνθετών.