Διαδικτυακό Επιστημονικό Συμπόσιο
Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, ώρα 19:00 

«Ο Αριστοτέλης και ο Κόσμος»
εις μνήμην του Γιάννη Hugh Σειραδάκη


Διοργάνωση: Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ)
Συντονισμός: Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΑΠΘ.
Θα φιλοξενηθεί από το διαδικτυακό κανάλι ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ WEB TV  του έγκριτου δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη.


Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Διαδικτυακό Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ», εις μνήμην Γιάννη Hugh Σειραδάκη, Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ, διαπρεπούς επιστήμονα στον χώρο της Αστροφυσικής, που τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Descartes (2005), εξαίρετου δασκάλου, ενός από τα σημαντικότερα μέλη της διεπιστημονικής ερευνητική ομάδας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και ιδρυτικού Αντιπροέδρου του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ. 
 
Το Συμπόσιο συντονίζει η Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου. Θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου 2021 και ώρα 7:00 μ.μ, και θα φιλοξενηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα: ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ WEB TV, του Δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη.
 
Κατά την έναρξη του Συμποσίου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, με τον τίτλο «‘Χάος και Ελευθερία’: Αντιχάρισμα στον Γιάννη Σειραδάκη».
 
Η όλη εκδήλωση, με τον τίτλο “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ” παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, εφόσον συμμετέχουν, για να τιμήσουν τη μνήμη του Γιάννη Σειραδάκη, ο οποίος έφυγε πριν ένα χρόνο, εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος και της Πολιτείας. Στόχος των ομιλητών είναι να συμβάλουν με τις εισηγήσεις τους στην παρουσίαση βασικών πτυχών του Αριστοτελικού έργου στους τομείς της Κοσμολογίας, της Αστρονομίας, της Μετεωρολογίας, της Βιολογίας και της Φυσικής, και ταυτόχρονα να φωτίσουν τα σημεία εκείνα που καθιστούν το έργο του Σταγειρίτη Φιλοσόφου Αριστοτέλη απόλυτα επίκαιρο.
 
Η έναρξη των ομιλιών θα γίνει με τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Επίτιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Οι κλιματικές θεωρίες μετά τον Αριστοτέλη».

Στη συνέχεια θα λάβουν τον λόγο οι εξής ομιλητές:
Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης
Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου
 Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Université libre de Bruxelles
«Η μεταφυσική θεμελίωση του κόσμου κατά τον Αριστοτέλη»
 
Χρήστος Ζερεφός
Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών
Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
«Οι κλιματικές θεωρίες του Αριστοτέλους»
 
Γιώργος Γραμματικάκης
Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής
«Το ζήτημα της εξωγήινης ζωής στον κόσμο του Αριστοτέλη»
 
Θεοδόσιος Τάσιος
Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Επίτιμος Διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΦΕ
“Αριστοτελικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα θετικών επιστημών»
 
Ζαχαρίας Σκούρας
Καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Γενικός Γραμματέας του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ
«Η ζωή και οι εκδηλώσεις της στον Αριστοτέλη»
 
Σταύρος Αυγολούπης
Διατελέσας Καθηγητής Αστροφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μέλος του ΔΣ του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ
«Αστρονομικές και κοσμολογικές σκέψεις του Αριστοτέλη»

Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου
Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ
«Ο ‘κάτω της σελήνης’ κόσμος του Αριστοτέλη»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ http://www.dikam.auth.gr/el/node/1343

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση από τους συνδέσμους του ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ WEB TV:
www.anixneuseis.gr
https://www.youtube.com/user/pantelisavvidis/featured
https://www.facebook.com/pantelis.savvidis
Και από το facebook του ΔΙΚΑΜ: https://www.facebook.com/interdisciplinarycenterforaristotlestudies/

***
Άρθρο για τον Γιάννη Hugh Σειραδάκη της Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου δημοσιεύεται στο ΒΗΜΑ SCIENCE 16-5-2021
και του Σταύρου Αυγολούπη στο facebook του ΔΙΚΑΜ:
https://www.facebook.com/interdisciplinarycenterforaristotlestudies/


Πληροφορίες-επικοινωνία
Τηλέφωνο: 6974436659
Υπεύθυνος επικοινωνίας:
Σφενδόνη-Μέντζου Δήμητρα, Ομότιμη Καθηγήτρια (Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής)
Συνημμένα αρχεία
Συνημμένα αρχεία:
Πληροφορίες συνεδρίου/ημερίδας
Ημερομηνίες διεξαγωγής:
Πέμπτη, 20 Μάιος, 2021 – 15:30
Χώρος: Διαδικτυακή Μετάδοση
Οργάνωση συνεδρίου/ημερίδας
Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:

Interdisciplinary Center for Aristotle Studies, AUTh

Θεοδόσιος Π. Τάσιος – Τheodossios P. Tassios

Γιώργος Γραμματικάκης Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης Παν. Κρήτης Ευρωβουλευτής ( 2014-19)

Ζαχαρίας Σκούρας


Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εσωτερικός χώρος

ΜΝΗΜΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΡΑΔΑΚΗΣ

Σταύρος Αυγολούπης
Καθηγητής Αστρονομίας, Α.Π.Θ
Ο αείμνηστος Γιάννης Σειραδάκης, αγαπητός φίλος και εξαίρετος συνάδελφός μου, ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας πολύ σπουδαίος επιστήμονας με παγκόσμια αναγνώριση. Ήταν πολυβραβευμένος από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τίμησε με την πολύπλευρη γνώση του και τη μεγάλη του προσφορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη χώρα μας.
Κρητικός από πολύ σπουδαίους γονείς για τους οποίους ήταν πολύ υπερήφανος. Ο πατέρας του Μιχάλης Σειραδάκης ήταν ένας ορεσίβιος σκληροτράχηλος κρητικός, που έγραψε ιστορία με τους αγώνες του κατά των Γερμανών στην Κρήτη.
Η μητέρα του Mercy Money-Coutts-Σειραδάκη ήταν μια δυναμική Βρετανίδα αρχαιολόγος με σπουδές στην Οξφόρδη, που ήρθε στη Ελλάδα τη δεκαετία του 30 δίπλα σε σπουδαίους αρχαιολόγους της εποχής εκείνης, όπως ήταν ο Arthur Evans και ο John Pendlebury, στις ανασκαφές στην Κνωσό και στην κοιλάδα του Λασιθίου. Με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου δημιούργησε η ίδια στη Σούγια Δημοτικό Σχολείο και οικοτροφείο για τα ορφανά του πολέμου.
Έτσι δικαιολογείται και το μεγάλο ενδιαφέρον του γιου της για την Αρχαιοαστρονομία και για την ερμηνεία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων για τον οποίο πραγματοποίησε περισσότερες από 200 ομιλίες σ’ όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εργάσθηκε στο Αστεροσκοπείο του Jodrell Bank, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στο Max- Planck Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας στη Βόννη, στο Αμβούργο και στην Καλιφόρνια (San Diego). To 1985 εκλέχθηκε καθηγητής στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, όπου είχα την μεγάλη τιμή να συνυπηρετήσω μαζί του στην ίδια κατεύθυνση της Παρατηρησιακής Αστρονομίας και είχαμε σε συνδιδασκαλία το μάθημα της «Παρατηρησιακής Αστρονομίας».
Οι φοιτητές αγάπησαν υπερβολικά το μάθημα αυτό και από την επόμενη χρονιά και κάθε χρόνο για περισσότερα από 30 χρόνια τους πηγαίναμε μία τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο ορεινό χωριό της Πίνδου, στο ξακουστό πλέον για τους φοιτητές μας Περτούλι Τρικάλων, που έχει μεγάλο σχετικά υψόμετρο. Εκεί ο αείμνηστος Γιάννης, όπως αναφέρουν με κάθε ευκαιρία οι καταξιωμένοι φοιτητές του από κάθε γωνιά της χώρας μας και από πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ως καθηγητές πλέον σ’ αυτά, δίδασκε και έμπρακτα τη δοτικότητα, την ευγένεια, τη σεμνότητα και την παροιμιώδη απλότητα, που χαρακτηρίζει κάθε άνθρωπο που είναι πραγματικά σπουδαίος.
Είναι συγκινητικές οι ευχές που έστειλαν λίγο πριν το θάνατό του αυτοί οι δεκάδες φοιτητές από κάθε γωνιά της Γης συγκεντρωμένες σ’ ένα βίντεο. Την ημέρα του θανάτου του, μου έστειλαν τόσα πολλά μηνύματα που για παράδειγμα θα αντιγράψω μερικώς ένα: «…. Ήξερες αγαπητέ μας Καθηγητά να γίνεσαι, από καταξιωμένος επιστήμονας στα εργαστήρια και στις αίθουσες διαλέξεων ανά τον κόσμο, αξιοαγάπητος δάσκαλος στο αμφιθέατρο, στο χώρο του τηλεσκοπίου ή στην ταράτσα του Αστεροσκοπείου, καθώς μας ξεναγούσες στις ομορφιές του ουρανού και μας ερμήνευες τα μυστικά του Σύμπαντος. Ήξερες να γίνεσαι ακόμη και ¨πατέρας¨ σ’ εκείνες τις αλησμόνητες εκπαιδευτικές εκδρομές στο Περτούλι, όπου μεταμορφωνόσουν σε ορειβάτη, ποδοσφαιριστή, φίλο και γινόσουν και εσύ παιδί για το χατίρι μας. Εμείς κάθε φορά που θα σηκώνουμε το κεφάλι μας ψηλά θα σε βλέπουμε να λάμπεις σεμνά και ταπεινά, όπως έκανες σ’ όλη σου τη ζωή…».
Στο Περτούλι κρατούσαμε τους φοιτητές για τρεις ολόκληρες ημέρες χωρίς ύπνο παρατηρώντας με τα φορητά τηλεσκόπια και με τις ατελείωτες επιστημονικές διηγήσεις του Γιάννη γύρω από τη φωτιά. Συχνά επαναλάμβανε: «πως εάν ο δάσκαλος κερδίσει τον ενθουσιασμό των φοιτητών του, τότε και μόνον τότε τους κερδίζει αυτούς η επιστήμη». Έτσι σήμερα αυτοί οι φοιτητές μας κοσμούν διάφορα Πανεπιστήμια στη χώρα μας και στο εξωτερικό και έχουν κερδίσει παγκόσμιες πρωτιές στην έρευνα, όπως για παράδειγμα με την ερμηνεία των Βαρυτικών Κυμάτων. Ο Τομέας μάλιστα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής αποφάσισε να ονομάσει το χώρο του εκπαιδευτικού τηλεσκοπίου των φοιτητών του Εργαστηρίου Αστρονομίας « Θόλο Σειραδάκη».
Ο Καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης εκπροσώπησε την Ελλάδα σε μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα. Καταξιώθηκε ως Αστροφυσικός διεθνούς κύρους και τιμήθηκε μεταξύ άλλων και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Descartes για το ερευνητικό δίκτυο Neutron Stars «PULSE». Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας για την δημιουργία της οποίας είχε καταλυτικό ρόλο, αλλά και Πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.
Ο Γιάννης Σειραδάκης διέπρεψε στο εξωτερικό ως Ραδιοαστρονόμος στη μελέτη των Αστέρων Νετρονίων. Από τη στιγμή όμως που ήρθε στην Ελλάδα ασχολήθηκε και με τη μελέτη των Μεταβλητών Αστέρων πραγματοποιώντας εκατοντάδες ώρες νυκτερινών παρατηρήσεων με το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Στεφανίου Κορινθίας και συνεργασθήκαμε στις πολύ επιτυχημένες «Διεθνείς Συνεργασίες Ταυτόχρονων Παρατηρήσεων» με τηλεσκόπια και άλλων χωρών καθώς και με διάφορους Δορυφόρους.
Υπάρχει όμως στο Α.Π.Θ και το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙ.Κ.Α.Μ.)», ένας άλλος σπουδαίος επιστημονικός χώρος, όπου πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες ως αντιπρόεδρός του και συνέβαλε καθοριστικά στην διεθνή προβολή του Αριστοτελικού Έργου. Με ιδιαίτερα μάλιστα μεγάλη αγάπη αγκάλιασε την προσπάθεια του ΔΙΚΑΜ για την Ίδρυση του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης» στα Αρχαία Στάγειρα στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Αριστοτέλη της Χαλκιδικής.
Πέρα όμως από τις μεγάλες επιτυχίες του στην έρευνα και στη διδασκαλία θα αναφέρω και δύο σημαντικές προσπάθειές του για τη δημιουργία ενός Αστεροσκοπείου κοντά στην πόλη μας για να είναι προσβάσιμο στους φοιτητές μας, αλλά να είναι και μακριά από την έντονη φωτορρύπανσή της και με κάποιο ικανοποιητικό υψόμετρο. Για τον λόγο αυτόν:
Α) Στις αρχές του 1990, επιλέξαμε μαζί ένα παλιό πέτρινο κτίριο στην περιοχή «Πολύζοβα» του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη-Πανοράματος, που ανήκει στο Πανεπιστήμιό μας. Με τη βοήθεια των τότε Πρυτανικών Αρχών και με δική μας προσωπική εργασία και των φοιτητών μας το ανακαινίσαμε ολοκληρωτικά, διότι δεν είχε ούτε στέγη και το μετατρέψαμε σε μικρό «Αστρονομικό Παρατηρητήριο». Αυτό αποτέλεσε τη μεγάλη του χαρά και με φορητά τηλεσκόπια ξεκίνησε αμέσως η εκπαίδευση των φοιτητών μας, των Τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών αναθέτοντας και Διπλωματικές Εργασίες με πολύ ικανοποιητικά παρατηρησιακά αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που είχαμε από το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου Αστρονομίας του ΑΠΘ.
Τα αναφέρω αυτά διότι, τελικά, αυτό αποδείχθηκε αργότερα ως μεγάλο επιχείρημα από το Πανεπιστήμιο στη Δίκη εναντίον των καταπατητών για την διεκδίκηση του χώρου αυτού των 300 και πλέον στρεμμάτων, που προορίζονται για την μελλοντική επέκτασή του. Το 2004, ο τότε Πρύτανης μας ευχαρίστησε, διότι και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου μας επικαλέσθηκε επιτυχώς την χρησικτησία και εκ μέρους του Πανεπιστημίου με την ύπαρξη του Αστεροσκοπείου αυτού και έτσι είχαμε θετικά αποτελέσματα στη δίκη αυτή.
Β) Αναζητώντας όμως καλύτερο και πιο ασφαλή χώρο για την μόνιμη εγκατάσταση ενός τηλεσκοπίου, που θα εξυπηρετούσε την παρατήρηση όχι μόνο σε εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο, κατασκευάσαμε, στις αρχές του 2000, με τη βοήθεια των τότε Πρυτανικών Αρχών, στο Όρος Χολομώντα της Χαλκιδικής ένα μικρό Αστεροσκοπείο σε μια γωνιά του εκεί πανεπιστημιακού χώρου.
Έτσι πηγαίναμε εκεί συχνά κυρίως με τους φοιτητές του μαθήματος της «Παρατηρησιακής Αστρονομίας» του Τμήματος Φυσικής, με τους φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών, αλλά αργότερα από το 2006 και μετά και με τους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και με τους μετεκπαιδευόμενους εκπαιδευτικούς του Διδασκαλείου «Δ. Γληνός», μερικές φορές μάλιστα και με διανυκτέρευση στις εκεί πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να εξασκηθούν οι φοιτητές μας στις νυχτερινές παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο, που μονίμως είχαμε εγκαταστήσει εκεί σε έναν οικίσκο συρόμενον πάνω σε σιδηροτροχιές.
Πολύ σύντομα με σειρά ειδικών παρατηρήσεων, όπου συμμετείχαν και φοιτητές του Τμήματος Φυσικής σε επίπεδο των πτυχιακών εργασιών τους, για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, διαπιστώσαμε « την εξαιρετική ποιότητα του ουρανού της περιοχής και μάλιστα ως μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα ». Μετά από αυτό και την ανακοίνωση των τιμών της ατμοσφαιρικής διαταραχής και απορρόφησης σε Διεθνές Συνέδριο άρχισαν οι συστηματικές παρατηρήσεις σε επίπεδο έρευνας και οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων τους σε Διεθνή Περιοδικά και σε Διεθνή Συνέδρια με τη συμμετοχή εξαιρετικών φοιτητών μας, που διαπρέπουν σήμερα σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Τώρα πλέον θα χαίρεται από εκεί ψηλά που οι διάδοχοί μας συνάδελφοι του Εργαστηρίου Αστρονομίας με υπεύθυνο του έργου τον παλιό μας φοιτητή καθηγητή Κλεομένη Τσιγάνη προχωρούν στην «Αναβάθμιση του υπάρχοντος Αστρονομικού Σταθμού του ΑΠΘ στο Χολομώντα», με την ίδρυση ενός σύγχρονου «Αστρονομικού Παρατηρητηρίου» με τη συνδρομή της Αντιπρυτανείας Έρευνας του ΑΠΘ. Το έργο αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για αναβάθμιση των ερευνητικών του υποδομών και την ένταξή τους σε εθνικά και πανευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα στοχεύοντας στην ενίσχυση της συμμετοχής του σε διάφορες δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA), όπως αυτή της Ομάδας Βαρυτικών Κυμάτων του ΑΠΘ στην κοινοπραξία VIRGO.
Ο αγαπητός φίλος μου Γιάννης, ίσως και από τη μεγάλη κούραση των ματιών του στα τηλεσκόπια, είχε αφαιρέσει το ένα μάτι του λόγω καρκίνου σ’ αυτό και σε 16 μήνες ο Δημιουργός του Σύμπαντος τον πήρε ψηλά, πολύ ψηλά για να παρακολουθεί από εκεί καλύτερα τα αγαπημένα του αστέρια.


Για τον Γιάννη Σειραδάκη

Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος
Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας & Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Για τον Γιάννη Σειραδάκη, τον διεθνούς καταξίωσης Καθηγητή της Αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τον προσηνή Δάσκαλο, τον τόσο αγαπητό στους συναδέλφους και κυρίως στους φοιτητές του, είχα ακούσει τα πλέον επαινετικά λόγια, πολλά χρόνια προτού η αγαθή τύχη φροντίσει να διασταυρωθούν οι πορείες της ζωής μας.
Αυτό συνέβη όταν εργαζόμουν ως επιστημονικός συνεργάτης της Προεδρίας της Δημοκρατίας (2007-2020), στην οποία είχα την τιμή να υπηρετήσω επί των Προέδρων, Καρόλου Παπούλια και Προκοπίου Παυλοπούλου. Με την έγκρισή τους, είχα αναλάβει να διοργανώνω κάθε χρόνο συναντήσεις των Προέδρων με τους μαθητές και τους Καθηγητές που ήταν οι «εκγυμναστές» και συνοδοί τους σε διάφορες διεθνείς μαθητικές Ολυμπιάδες, όπως αυτή των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας, της Πληροφορικής, της Βιολογίας, της Αστρονομίας και Αστροφυσικής, στις οποίες αργότερα προστέθηκαν και εκείνες της Φιλοσοφίας και της Ρομποτικής.
Ο Γιάννης Σειραδάκης και ο Λουκάς Ζαχείλας (σήμερα Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) είχαν την ευθύνη να προετοιμάζουν τις μαθήτριες και τους μαθητές που επιλέγονταν μέσα από τη διαδικασία των διαγωνισμών της «Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος» (που εδρεύει στον Βόλο και ιδρυτής της υπήρξε ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης), για να εκπροσωπούν την Ελλάδα επιτυχώς στις ετήσιες «Διεθνείς Ολυμπιάδες Αστρονομίας και Αστροφυσικής». Άλλωστε, στη θέσπιση της «Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής» είχε συμβάλει προσωπικώς ο ίδιος ο Γιάννης Σειραδάκης, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης η οποία διεξήχθη στην Πράγα της Τσεχίας τον Αύγουστο 2006.
Γνωρίστηκα μαζί του το 2012 και εντυπωσιάστηκα από την εργατικότητα και το βάθος των γνώσεών του όχι μόνο στην επιστήμη του αλλά και σε πλήθος άλλων γνωστικών αντικειμένων. Κυρίως, όμως, με «κέρδισε» η αγάπη του για τα νέα παιδιά, η συνεχής προθυμία και διαθεσιμότητά του να μεταδίδει τις γνώσεις του στην Αστρονομία και την Αστροφυσική όχι μόνο στους φοιτητές του αλλά και σε ταλαντούχους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι εκδήλωναν ενδιαφέρον για την επιστήμη που με τόση συνέπεια και αφοσίωση υπηρετούσε και θεράπευε ο ίδιος. Διακριτικός και ευγενής όπως ένας Άγγλος τζέντλεμαν (εξάλλου ήταν, κατά το ήμισυ, Άγγλος, αφού, όπως όλοι γνωρίζουμε, μητέρα του υπήρξε η Αγγλίδα αρχαιολόγος Mercy Money-Coutts), αλλά και εγκάρδιος και δοτικός, όπως κάθε λεβεντόψυχος Κρητικός, ο Γιάννης Σειραδάκης αποτελούσε μια εξόχως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.
Θυμάμαι την αγωνία και τον μόχθο του, όπως και όλων των λοιπών συνεργατών του, για τη διοργάνωση της «7ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής», που έλαβε χώρα, με εξαιρετική επιτυχία, στον Βόλο, στο διάστημα 27 Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2013. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σκόπευε να παραστεί ο ίδιος είτε στην έναρξη είτε στη λήξη της, για να σηματοδοτήσει την αξία που αποδίδει η Ελληνική Πολιτεία στους διεθνείς επιστημονικούς μαθητικούς διαγωνισμούς. Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη τελικώς δυνατό και περιορίστηκε στην αποστολή ενός θερμού χαιρετισμού.
Η ομιλία του Σειραδάκη, όμως, που θα μείνει αλησμόνητη στο Προεδρικό Μέγαρο είναι εκείνη την οποία πραγματοποίησε το 2016, στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του τότε Προέδρου, Προκοπίου Παυλοπούλου, με όλες τις εθνικές αποστολές της χώρας μας στις διεθνείς μαθητικές Ολυμπιάδες. Παρακλήθηκε, τότε, ο Γιάννης Σειραδάκης, μιας και ήταν ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Ομάδας της Αστρονομίας και Αστροφυσικής, να επιχειρήσει ενώπιον όλων των μαθητών, των συνοδών Καθηγητών αλλά και των γονέων, μια σύντομη παρουσίαση των «κρυμμένων μυστικών» της λειτουργίας του περίφημου «μηχανισμού των Αντικυθήρων». Άλλωστε, ήταν ένας εκ των κορυφαίων μελετητών του, διεθνώς. Έχοντας φέρει μαζί του ένα ομοίωμα του εν λόγω μηχανισμού, έδωσε μια συγκλονιστική ομιλία μόλις είκοσι λεπτών (αν θυμάμαι καλά), η οποία καταχειροκροτήθηκε. Ανακαλώ στη μνήμη μου συχνά αυτή την εικόνα. Ένας λαμπρός Έλληνας αστροφυσικός να εξηγεί σε μερικά από τα πιο ταλαντούχα μυαλά της μαθητικής μας νεολαίας τα «μυστικά» ενός από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας!
Και έτσι θέλω να θυμάμαι, όσο ζω, τον λαμπρό αυτό Δάσκαλο και Άνθρωπο, που τόσο αγαπούσε τον Αριστοτέλη, ώστε υπήρξε ο ιδρυτικός Αντιπρόεδρος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ. Το τελευταίο οραματίστηκε και δημιούργησε με τη δική του βοήθεια, αλλά και άλλων άξιων συναδέλφων της στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπως είναι ο Ζαχαρίας Σκούρας και ο Σταύρος Αυγολούπης, η Πρόεδρος του, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.
Σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, ας μου επιτραπεί να προσθέσω ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που προσέτρεχα σ’ εκείνον, για να μου εξηγήσει ορισμένα θέματα Φυσικής σε μεγαλύτερο βάθος από εκείνο που χαρακτήριζε τη μέχρι τότε εκ μέρους μου κατανόησή τους. Παρά τον φόρτο των πολλαπλών υποχρεώσεών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν μου αρνήθηκε ποτέ τη βοήθειά του. Και πάντοτε οι απαντήσεις του στις απορίες μου ήταν πλήρεις, αναλυτικές και διατυπωμένες με κρυστάλλινη διαύγεια. Διότι η τελειομανία του ήταν μία ακόμη από τις πολλές αρετές του και ενδεχομένως η πιο κρίσιμη για την ποιότητα της επιστημονικής του έρευνας στην Αστροφυσική.
Η Ελλάδα έχει ελπίδες να επιζήσει και να διακριθεί πολλαπλώς στον σημερινό δύσκολο κόσμο, όσο γεννά επιστήμονες και παιδαγωγούς της ποιότητας και των ανθρωπίνων ευαισθησιών του αλησμόνητου φίλου μου, Γιάννη Σειραδάκη.

«Προς τα άστρα»
Μουσικό εγκώμιο για τον Γιάννη Hugh Σειραδάκη: 

“Ad astra – to the stars”
Musical eulogy for John Hugh Seiradakis

(Συνθέτης: Γιώργος Λουτσέτης-Giorgio Lucetti  /ακούγονται λόγια με τη φωνή του καθηγητή)

 

Ad astra – to the stars (Musical eulogy for John Hugh Seiradakis)(official) – Giorgio Lucetti


Μια συνέντευξη του Γιάννη Σειραδάκη, καθηγητή του ΑΠΘ, από την εκπομπή της ΕΤ3 “εκ του πλησίον”:

Γιάννης Σειραδάκης – Συνέντευξη 2017