«Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Δημήτρης Βερύκιος Live – eStage.gr 27/12/2020  

Πρεμιέρα Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 στις 19:30

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

«Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Μετά το άκρως επιτυχημένο ξεκίνημα της τον περασμένο Ιανουάριο που, διακόπηκε αναγκαστικά λόγω του κορωνοιού, η παράσταση «Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ» ανεβαίνει στην σκηνή του eStage.gr , από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 στις 19:30. Ο Δημήτρης Βερύκιος σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον μονόλογο «Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ», από το ομώνυμο κεφάλαιο του κορυφαίου έργου ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΩΦ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, συνεχίζοντας να εμπνέεται από το πνεύμα του μεγάλου συγγραφέα καιδιανοητή.

Η υπόθεση του έργου αναφέρεται στην σκοτεινή περίοδο της Ιεράς Εξέτασης, που στην κορύφωση της ο Μέγας Ιεροεξεταστής συλλαμβάνει και ανακρίνει τον επανελθόντα στη Γη, Ιησού Χριστό, λίγο πριν τον ρίξει στην πυρά. Έτσι αρχίζει η σκοτεινή, άπνοη, αγωνιώδης νύχτατης Σεβίλλης… Ο αέρας μυρίζει δάφνη και λεμονιά… Μια μνημειώδης σύγκρουση ανάμεσα στοΚαλό και το Κακό!

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής του Φ. Ντοστογιέφσκι, είναι ένα αριστούργημα με διαχρονική αξία, βαθύτατα νοήματα και αλήθειες για την ατομικότητα αλλά και την συλλογική συνείδηση, για τηνέννοια της ελεύθερης βούλησης, της ελευθερίας και της αγάπης.

Μαζί του επί σκηνής ο εξαιρετικός μουσικός Σταύρος Παργινός με το βιολοντσέλο του, στον βουβό ρόλο του Ιησού Χριστού! Η ομοιότητα του με τον Χριστό δίνει ένα ρεαλιστικό τόνο στηνπαράσταση!


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ερμηνεία, σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
Μουσική σύνθεση, βιολοντσέλο: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Ενδυματολογική επιμέλεια: ΜΠΕΤΥ ΛΥΡΙΤΗ
Εικαστική σύνθεση: ΠΑΝΟΣ ΦΕΞΗΣ
Η διάρκεια της παράστασης είναι 70’
eticket: από 10€Σχόλια και κριτικές της παράστασης «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής»

«Είδα μια παράσταση που μόνο ο μεγάλος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ μπορεί να δώσει ζωή και δέος, σε αυτό το μονόλογο του Ιεροεξεταστή! Συγχαρητήρια! Ήταν υπέροχος, ήταν Μεγάλος, μην το χάσετε!»

ΚΩΝ/ΝΑ ΠΕΤΣΑ (Συγγραφέας)


«Ο Μέγας Ιεροεξεταστής του Φ. Ντοστογιέφσκι, ένα αριστούργημα με διαχρονική αξία, βαθύτατα νοήματα και αλήθειες για την ατομικότητα αλλά και την συλλογική συνείδηση, την έννοια της ελεύθερης βούλησης και της ελευθερίας! Ο εμβληματικός ρόλος του Ιεροεξεταστή που τόσο συγκλονιστικά και με απόλυτο σεβασμό προς το έργο ο Δημ. Βερύκιος σκηνοθετεί και ερμηνεύει, κατατάσσουν την παράσταση σε αυτές που θεωρείς ξεχωριστές και σπουδαίες! Σε αυτές που μια φορά δεν σου αρκεί για να συλλάβεις το μέγεθος και την αξία όλων όσων διαδραματίζονται! Συγχαρητήρια!»

ΣΑΡΑ ΤΕΡΖΗ (Ηθοποιός)


«Μια εξαιρετική ερμηνεία, ενός συγκλονιστικού έργου. Ο Δημήτρης Βερύκιος ανέβασε τον πήχη ψηλά. Η ερμηνεία του αυτή καθεαυτή παράγει στοχασμό. Χαρά και τιμή μου μεγάλη η συμμετοχή μου στο διάλογο. Εύγε πολλά Δημήτρη»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ (Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & πρώην Πρύτανης Παντείου)


«Ένας δυνατός μονόλογος, στον απόηχο ενός μεταφορικά μελαγχολικού κι απολογητικού βιολοντσέλου… Το Θέατρο που θέλουμε να βλέπουμε…»

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΠΕΠΠΑ (Δημοσιογράφος)


«…Πρόκειται για έναν δυναμικό μονόλογο από έναν καταξιωμένο ηθοποιό. Είναι δύσκολο να βρεις ηθοποιό να ενσαρκώσει μια τέτοια προσωπικότητα. Αυτό για εμένα ήταν μια έκπληξη και μια δυναμική από σκηνοθετικής ματιάς. Είναι από εκείνα τα θεατρικά που όλοι πρέπει να δούμε…»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΠΥΛΗ-ΚΟΝΙΤΣΑ (Δημοσιογράφος – NOIZY.GR)


«…Πρόκειται για έναν πολύ δυνατό μονόλογο που ο Δημήτρης Βερύκιος αντιμετωπίζει με πολύ σεβασμό στην υποκριτική του τέχνη αλλά και απέναντι στους θεατές. Ο ρόλος του αυστηρού και άτεγκτου ιεροεξεταστή είναι ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός αλλά ο Βερύκιος ανταπεξέρχεται με απόλυτη συνέπεια, φορώντας μόνο ένα μαύρο ράσο με κουκούλα. Μετατρέπει τη δυσκολία, της απόστασης αναπνοής του από τον θεατή, σε προτέρημα και διαχειρίζεται την εξέλιξη του έργου με εντιμότητα και πιστότητα. Συνιστώ να δείτε την παράσταση για ν΄ απολαύσετε ποιοτικό θέατρο…»

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ (Δημοσιογράφος – NOW24.GR)


«Θερμά συγχαρητήρια για τη μοναδική βραδιά μυσταγωγίας που μας χαρίσατε, ΜΠΡΑΒΟ και πάλι Μ Π Ρ Α Β Ο!!!!!»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΨΙΔΑΣ


 «Εξαιρετική ερμηνεία από τον συμπατριώτη Λευκαδίτη ηθοποιό Δημήτρη Βερύκιο. Ευχαριστούμε Δημήτρη για αυτό το μάθημα θεολογίας, που μας μετέδωσες με την τέχνη, την δουλειά, το μοναδικό σου ταλέντο, που σου χάρισε ο Θεός, που πολλαπλασιάζεις και μεταδίδεις σε όλους μας»

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ (Ιεροψάλτης)


 «Παραποιώντας την ρήση του Άκη Πάνου για τον Καζαντζίδη: Αν βάλεις όλους τους ηθοποιούς της Ελλάδας σ’ ένα καζάνι και τους ανακατέψεις, μισό Βερύκιο δεν βγάζεις! Και φυσικά, αν ανακατέψεις τους σύγχρονους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας δεν βγάζεις μισό Ντοστογιέφσκι! Είμαστε σκουπιδάκια στα μάτια της αιωνιότητας, μα η ουσία της Τέχνης είναι τ’ αληθινά της δάκρυα…»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ (Ποιητής)


«Δημήτρη μου συγχαρητήρια. Ήσουν υπέροχος. Καταθέτεις ψυχή και αγάπη… μαγιά σίγουρης επιτυχίας… Συγχαρητήρια και στον μουσικό Σταύρο Παργινό. Το βλέμμα του… δύσκολα το αποδίδεις λεκτικά…»

ΜΑΡΙΑ ΦΕΓΓΑΡΗ (Εκπαιδευτικός)


«Η παράσταση δυναμική όσο έπρεπε κι άλλο τόσο προσιτή! Ο Δημήτρης Βερύκιος και ο Σταύρος Παργινός μας ταξίδεψαν μαγικά στο λόγο του Ντοστογιέφσκι. Η συνομιλία που ακολούθησε γόνιμη! Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν. Ευχαριστούμε όλους για τη ζεστή υποδοχή της ομάδας μας! Ευχόμαστε στον Δημήτρη Βερύκιο πάντα να υποστηρίζει με την ίδια δύναμη τα όνειρά του!»

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΟΥ (Εκπαιδευτικός)


“Στη σκηνή ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος, ενσαρκώνει με επιτυχία τον Μέγα Ιεροεξεταστή. Με το που εμφανίζεται στη σκηνή γεμίζει ο χώρος ένταση και οξύτητα από τον εμπνευσμένο φιλοσοφικό λόγο του Ντοστογιέφσκι. Στο πρόσωπο του Ιεροεξεταστή διαφαίνεται η σκληρότητα των συναισθημάτων και η επιτηδευμένη παραπλάνηση, πως ο σατανάς έχει δύναμη ίση με του Χριστού. Σε κάθε λόγο ή ερώτημα του ηθοποιού εμφανίζεται το φοβερό τέρας που κρύβεται μέσα του. Απειλητικός, ειρωνικός, κτητικός όσο και φοβισμένος αυτός ο τρομερός άντρας που δεν παίρνει καμία απάντηση από τον Χριστό (τον ρόλο ενσαρκώνει, δίχως λόγια, ο Σταύρος Παργινός) παρά μόνο τον παρακολουθεί νηφάλιος. Ρόλος εξίσου δυνατός του Παργινού απόλυτα πετυχημένος -με την εμβληματική φυσιογνωμία του Χριστού να κεντρίζει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της παράστασης…

…Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΣ (Συγγραφέας – Ποιητής)


«Εχθές είχα τη χαρά να παρακολουθήσω μια σπουδαία παράσταση «ο Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φ.Μ Ντοστογιέφσκι όπου ο Δημήτρης Βερύκιος σκηνοθέτησε εξαιρετικά το έργο και μας συγκλόνισε με την ερμηνεία του. Τα νοήματα βαθιά και διαχρονικά έδωσαν τροφή για σκέψη. Στο τέλος της παράστασης είχαμε την τιμή μέσω μιας ανοιχτής συζήτησης να προσεγγίσει τα μηνύματα του έργου ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου κ. Γιώργος Κοντογιώργης. Ήταν μια εκπληκτική βραδιά και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε την παράσταση!!!»

ΕΥΑ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗ (Συγγραφέας)


 «Ένας δυνατός μονόλογος, κυριαρχικός, που δεν ακουγόταν ανάσα από το κοινό! Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη Βερύκιε!»

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ (Ηθοποιός)


«Υπέροχη παράσταση!!! Συγκλονιστικός ο Δημήτρης Βερύκιος!!!»

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΑΛΙΑΚΟΥ


 «Ο Δημήτρης Βερύκιος έχει μία καθηλωτική, στιβαρή ερμηνεία, μοιάζει σαν ένα “πλάσμα” που βγαίνει κατευθείαν από την κόλαση, ανταποκρινόμενος με αφοπλιστική απλότητα και υποκριτική άνεση στον φοβερό ρόλο του μέγα Ιεροεξεταστή.Επί σκηνής ο εξαιρετικός μουσικός Σταύρος Παργινός με το βιολοντσέλο του, στον βουβό ρόλο του Ιησού Χριστού, που σε μαγνητίζει με τα μάτια και την ομοιότητα με την εικόνα που έχουμε για το Ιησού Χριστό.

 Το θέατρο ήταν κατάμεστο. Καρέκλες είχαν τοποθετηθεί και πάνω στην σκηνή. Kαι το χειροκρότημα τόσο θερμό και παρατεταμένο που δεν άφηνε τους ηθοποιούς να απομακρυνθούν. Μην το χάσετε»

ΒΙΒΙΑΝ ΜΗΤΣΑΚΟΥ (Theaterprojekt365)


«Εξαιρετική παράσταση σε διασκευή σκηνοθεσία κι ερμηνεία από τον πολυτάλαντο Δημήτρη Βερύκιο στον πολυχώρο ΕΚΣΤΑΝ. Στον βουβό ρόλο του ΙΗΣΟΥ Ο Σταύρος Παργινός που μας καθήλωσε με το σιωπηλό βλέμμα του και τις καταιγιστικές απαντήσεις που έδινε με το τσέλο του…. Καθηλωτική παράσταση! Εύγε!!!»

ΟΛΓΑ ΜΟΥΡΓΕΛΑ (Ηθοποιός)Αγοράστε το εισιτήριό σας εδώ

Facebook Δημήτρης Βερύκιος

Facebook Ομάδα: Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ