Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας 21-27 Αυγούστου 2020

Αμφιθέατρο Λυκείου Μολάων
21-27 Αυγούστου 2020
21:00 καθημερινά
Είσοδος Ελεύθερη

* * * * * * * * * * * * * * 


Πρόγραμμα Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας

Παρασκευή 21 Αυγούστου:
Τελετή έναρξης – Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Δήμου Μονεμβασίας.
(Μια ομαδική επιθεωρησιακή δημιουργία βασισμένη σε πρωτότυπο κείμενο του Νίκου Σταθόπουλου με τίτλο “Θ’ αντέξουμε και θα πούμε κι ένα τραγούδι”).

“Καλή Αντάμωση“, της Γωγώς Ατζολετάκη, από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης (Φθιώτιδα).
(Η πρώτη εμφάνιση της γνωστής ηθοποιού ως θεατρικής συγγραφέα, σε ένα έργο-ταξίδι όπου οκτώ άγνωστοι και μια αυστηρή επιστάτρια βρίσκονται σε ένα παράξενο ίδρυμα…)

Σάββατο 22 Αυγούστου:
“Σκιών Ζωντάνεμα – Ο Καραγκιόζης βγαίνει από την καραντίνα”, του Κωνσταντίνου Σπηλιώτη & Ρούλας Σαλταπήδα, από τη θεατρική ομάδα “Προσκήνιο Πολιτισμός – Κοινωνική Ψυχαγωγία” (Ναύπλιο).
(Οι ήρωες του Καραγκιόζη ξεπηδούν από τον μπερντέ αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη απειλή που, μέσα από τραγελαφικές περιπέτειες, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να την αντιμετωπίσουν…)
“Η κόρη και ο βρυκόλακας”, έργο εμπνευσμένο από το τραγούδι “Του νεκρού αδερφού” και τις παραλλαγές του στον ελλαδικό χώρο, από την Πειραματική Σκηνή του ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων (Ναύπλιο).
(Το τραγούδι “Του Νεκρού Αδερφού” δεμένο με σύντομους διαλόγους και άλλα δημοτικά τραγούδια και παρουσιασμένο σύμφωνα με τους τρόπους της αρχαίας τραγωδίας…)

Κυριακή 23 Αυγούστου:
“Πέρα από κάθε λογική αμφιβολία”, του Τζέφρι Άρτσερ, από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιλίου (Αττική).
(Αστυνομικό-δικαστικό έργο που πραγματεύεται το ευαίσθητο θέμα της ευθανασίας και πρωτοπαίχτηκε στην Αγγλία το 1987…)

Δευτέρα 24 Αυγούστου:
“Λαστιχένιος κόσμος”, του Βασίλειου Φλώρου, από τη Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης (Αρκαδία).
(Μια σουρεαλιστική κωμωδία όπου, σε δεύτερο επίπεδο, η ζωή, ο θάνατος και η ευτυχία παλεύουν στη συνείδηση του ανθρώπου και σφιαχταγκαλιάζονται πάνω στο λευκό χιόνι… του κωμικοτραγικού…)

Τρίτη 25 Αυγούστου:
“Η Κερένια Κούκλα”, του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου (Κρήτη).
(Από τα πρώτα έργα που γράφτηκαν στη δημοτική γλώσσα, έργο σκοτεινό και λυρικό που αφηγείται την ιστορία τριών νέων ανθρώπων που βυθίζονται σε ένα ερωτικό τρίγωνο κάτω από τον λόφο της Ακρόπολης…)

Τετάρτη 26 Αυγούστου:
“Γυναικών Ιστορίες” «Το μπουφάν της Χάρλεϊ», του Βασίλη Κατσικονούρη, από τη θεατρική ομάδα του Φιλοπροόδου Ομίλου Καρδαμύλων (Χίος).
(Μια γυναίκα προσπαθεί να μιλήσει στο παιδί της που είναι φρουρός στον Άγνωστο Στρατιώτη, σχοινοβατώντας ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο της Ελληνίδας μάνας και θίγοντας το χάσμα μεταξύ γονιών και παιδιών…)

“Λεύτερο Ζευγάρι”, των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, από την ομάδα “Θεατρική Συμπαιγνία” (Ιωάννινα).
(Μια πολιτική φάρσα για τη συζυγική πίστη και την απιστία…)

Πέμπτη 27 Αυγούστου:
“Ηλέκτρα”, του Σοφοκλή, από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Δήμου Μονεμβασίας (εκτός συναγωνισμού).
(Η τραγωδία του πάθους για δικαιοσύνη ακόμη και ενάντια στους πιο ιερούς δεσμούς… Ένα έργο για τα ανθρώπινα όρια και για το πώς η ανάγκη μπορεί να γίνει όπλο φονικό για τους ανθρώπους που σε γέννησαν…).
Απονομή Βραβείων – Λήξη του Φεστιβάλ


Κριτική Επιτροπή 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας

Μαρία Αλιφέρη
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Ματίνα Μόσχοβη
Κώστας Λαός
Μαίρη Τσαγκάρη

Βιογραφικά Κριτικής Επιτροπής 1
Βιογραφικά Κριτικής Επιτροπής 2


Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Επιτροπής Επιλογής Παραστάσεων

[…Μέσα στη δύσκολη εποχή των αναπόφευκτων μέτρων (αυτο)προστασίας και έχοντας την πνευματική ικανοποίηση της κανονικής συνέχειας του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας, καλωσορίζουμε όλους όσοι ξεπέρασαν τις εύλογες υγειονομικές αναστολές και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συμμετοχής στην 4η διοργάνωση του θεσμού μας.
Η επιλογή των παραστάσεων που θα κοσμήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία υπάκουσε, όπως κάθε φορά, κυρίως στο υπέρτατο κριτήριο της παραστασιακής αξίας, σε συνδυασμό πάντα με τη δραματουργική ποιότητα, τον βαθμό συμβολής στην προαγωγή της θεατρικής παιδείας και της πολιτιστικής συνείδησης, καθώς και σε ευνόητες λειτουργικές ανάγκες του γενικού προγραμματισμού της διοργάνωσης.
Επιπλέον, και ειδικά για τη φετινή συγκυρία, υπολογίστηκαν ιδιαίτερα η περιορισμένη διάρκεια των εκδηλώσεων και ο μειωμένος αριθμός των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν.
Η εποχή έφερε τις δικές της αντιρρήσεις στο να είμαστε περισσότεροι και με μεγαλύτερο πολιτιστικό πλούτο, όμως αυτό δεν μείωσε καθόλου τη δυσκολία επιλογής από μία ωραία λίστα άξιων υποψηφιοτήτων και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα θεατρικής επάρκειας και πολιτιστικού οράματος.
Με ένα συγκινημένο Ευχαριστώ προς όλες τις υποψηφιότητες και ανανεώνοντας το υπέροχο ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι, σε μία διοργάνωση με μαζικότητα και άμιλλα ποιότητας ανώτερη από ποτέ, ανακοινώνουμε, κατά αλφαβητική σειρά, τις οκτώ παραστάσεις που επιλέχθηκαν για φέτος:

1. “Γυναικών Ιστορίες”, των Σάκη Σερέφα & Βασίλη Κατσικονούρη, από τη θεατρική ομάδα του Φιλοπροόδου Ομίλου Καρδαμύλων (Χίος).
2. “Η Κερένια Κούκλα”, του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, από τη Θεατρική
Σκηνή Ηρακλείου (Κρήτη).
3. “Η κόρη και ο βρυκόλακας”, έργο εμπνευσμένο από το τραγούδι “Του νεκρού αδερφού” και τις παραλλαγές του στον ελλαδικό χώρο, από την Πειραματική Σκηνή του ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων (Ναύπλιο).
4. “Καλή Αντάμωση”, της Γωγώς Ατζολετάκη, από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης (Φθιώτιδα).
5. “Λαστιχένιος κόσμος”, του Βασίλειου Φλώρου, από τη Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης (Αρκαδία).
6. “Λεύτερο Ζευγάρι”, των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, από την ομάδα “Θεατρική Συμπαιγνία” (Ιωάννινα).
7. “Πέρα από κάθε λογική αμφιβολία”, του Τζέφρι Άρτσερ, από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιλίου (Αττική).
8. “Σκιών Ζωντάνεμα – Ο Καραγκιόζης βγαίνει από την καραντίνα”, από τη θεατρική ομάδα “Προσκήνιο Πολιτισμός – Κοινωνική Ψυχαγωγία” (Ναύπλιο). …]

Τα Μέλη της Επιτροπής:
Τζανέτος Κομηνέας, σκηνοθέτης
Ολυμπία Λαμπούση, εκπαιδευτικός, καλλιτεχνική διευθύντρια Πανελλήνιου
Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας
Αιμιλία Παπαδάκου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός
Κωνσταντίνος Πραχάλης, εκπαιδευτικός.