«Ενθυμούμαι…»
Πολυτεχνείο 47η επέτειος της Φοιτητικής εξέγερσης

Η e-musa.gr χαιρετίζει την 47η επέτειο της Φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της Νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ένα χρόνο μετά τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου, πάνω από ένα εκατομμύριο Αθηναίοι κατέβηκαν στην πιο μεγάλη, την πιο υποβλητική πορεία στην ιστορία αυτού του τόπου. Από τότε, κάθε χρόνο, την ίδια μέρα εκατοντάδες χιλιάδες λαού σ’ όλη τη χώρα κατεβαίνουν στους δρόμους για να τιμήσουν τους νεκρούς του αγώνα, τους ήρωες του Πολυτεχνείου, που με όπλο την πίστη τους σ’ έναν κόσμο καλύτερο είχαν προτάξει τα στήθη τους αψηφώντας τα τανκς.
Το πνεύμα του Πολυτεχνείου, ως θεμελιώδες συστατικό της συλλογικής μνήμης του Ελληνικού λαού, είναι παρόν εν μέσω των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 47η επέτειο θα υπάρξουν, αλλά θα είναι εντελώς διαφορετικές με ότι ξέραμε πριν τον κορωνοϊό.
Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα είναι κλειστές για τους πολίτες και θα επιτραπεί μόνο σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες κομμάτων να καταθέσουν στεφάνι.

“Κι η τέχνη πρέπει, σ’ αυτούς τους καιρούς των αποφάσεων ν’ αποφασίσει.”
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Η e-musa.gr τιμά την επέτειο αυτή με κείμενα των συντακτών της ,όχι απλά μη ξεχνώντας αλλά με την βαθύτερη έννοια της ενθύμησης και υπενθύμησης. Οι μνήμες δεν σβήνουν και αυτό οφείλουμε να το δείχνουμε ο καθένας με το δικό του τρόπο. Τιμούμε τους αγώνες για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

Επιμέλεια δημοσίευσης Ευμορφία Καλύβα