«Αλήθεια, αγνότητα και φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης»
Ημέρας της Μητέρας – 9 Μαΐου 2021

Η Ημέρα της Μητέρας, καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαίου.
Ως σύμβολο του εορτασμού επελέγη το λευκό γαρύφαλλο, το οποίο, σύμφωνα με την Τζάρβις,
«συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης»


«Αλήθεια, αγνότητα και φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης»
Ημέρας της Μητέρας – 9 Μαΐου 2021

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα. Στην Ελλάδα γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η μητέρα Γη (Γαία) ήταν η σύζυγος του Ουρανού καθώς και η προσωποποίηση της φύσης, που γεννούσε όλο τον κόσμο και λατρευόταν ως η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνούσε στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρευόταν ως η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαινόταν να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (9 Μαΐου 2021).

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».


Άννα Τζάρβις (1864 – 1948)

Άννα Τζάρβις (1864 – 1948) – Βιογραφία

Η αμερικανίδα Άννα Τζάρβις υπήρξε η εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η αμερικανίδα Άννα Τζάρβις υπήρξε η εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

H Άννα Τζάρβις γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1864 στα περίχωρα της κωμόπολης Γκράφτον της Δυτικής Βιρτζίνια. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της, φοίτησε για δύο χρόνια στην Ακαδημία Θηλέων του Στόντον και στην συνέχεια δίδαξε σε δημόσιο σχολείο του Γκράφτον.

Από την διδακτική και κοινωνική της πείρα διαπίστωσε ότι τα αμερικανόπουλα δεν απέδιδαν την οφειλόμενη τιμή στους γονείς τους και έτσι το 1907 ξεκίνησε μια εκστρατεία για την καθιέρωση μιας ημέρας για τον εορτασμό της μητέρας. Την περίοδο εκείνη εργαζόταν στην Φιλαδέλφεια στο διαφημιστικό τμήμα μιας ασφαλιστικής εταιρείας.

Γρήγορα η καμπάνια της απέδωσε καρπούς και με την οικονομική βοήθεια ισχυρών επιχειρηματιών, η ιδέα της άρχισε να εξαπλώνεται όχι μόνο εντός των ΗΠΑ, αλλά και στις γειτονικές χώρες του Καναδά και του Μεξικού. Στις 10 Μαΐου 1908, γιορτάστηκε η πρώτη Ημέρα της Μητέρας στo Γκράφτον, με αφορμή την επέτειο των τριών χρόνων από τον θάνατο της μητέρας της.

Η ιδέα της Τζάρβις υιοθετήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση το 1914 και με την υπογραφή του προέδρου Γούντροου Γουίλσον, η Ημέρα της Μητέρας, καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαίου. Ως σύμβολο του εορτασμού επελέγη το λευκό γαρύφαλλο, το οποίο, σύμφωνα με την Τζάρβις, «συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης». Έκτοτε ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε και γιορταζεται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως, η προσπάθειά της να κρατήσει το αυθεντικό νόημα της γιορτής δεν απέδωσε, καθώς η γιορτή εμπορευματικοποιήθηκε κυρίως από τους εμπόρους λουλουδιών και ευχετηρίων καρτών. Η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε στην Τζάρβις, που ξεκίνησε μια νέα καμπάνια, με σκοπό αυτή την φορά την κατάργηση του εορτασμού.

Η πρωτοβουλία της δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς, το 1943, αρρώστησε βαριά και εισήχθη σε σανατόριο Οι άνθρωποι που ευεργέτησε δεν την ξέχασαν και ανέλαβαν τα έξοδα της νοσηλείας της.

Τελικά, η Άννα Τζάρβις, άφησε την τελευταία της πνοή στις 24 Νοεμβρίου 1948, σε ηλικία 84 ετών. Το 1979, το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, κηρύχθηκε εθνικό μνημείο με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/1997