Αντώνης Σαμιωτάκης – Βιογραφία

(Ποιητής, Κριτικός Λογοτεχνίας, Διευθυντής & Ιδρυτής
του Πειραματικού Μουσείου Λογοτεχνίας,
Αντιπρόεδρος συλλόγου «ΛΙΝΟΣ»)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ποιητής Αντώνης Σαμιωτάκης γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά και είναι Μικρασιατικής καταγωγής.
Σπούδασε Νομικά, στη συνέχεια εργάστηκε σαν δημοσιογράφος κι αργότερα στον Ναυτιλιακό τομέα.
Είναι Διευθυντής του “Πειραματικού Μουσείου Λογοτεχνίας“ και Αντιπρόεδρος του Φορέα Γραμμάτων-Τέχνης-Μουσικής “ΛΙΝΟΣ “.

Διετέλεσε επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας της “UNESCO Τεχνών-Λόγου-Επιστημών-Ελλάδος”, Πρόεδρος του “Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου Νίκαιας” και Δημοτικός Σύμβουλος στην πόλη της Νίκαιας. Παλαιότερα συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια, της “Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης Πειραιά”, της “Παγκόσμιας Εστίας Λογοτεχνών”, της “Επιτροπής Καλλιτεχνών για την Ύφεση και Ειρήνη” και του διαδημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού “Ράδιο 5”.Σήμερα είναι τακτικό μέλος της “Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών”, της “Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών”, της “Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς” και της “Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος”.

Ο Αντώνης Σαμιωτάκης πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα, το 1978, με την ποιητική συλλογή «Πικραμύγδαλα».Ακολούθησαν η «Διαδρομή» (1983), το «Άλικο» (1986), οι «Δακρυρρόες-Αποτυπώματα» (1990), οι «Νύχτες και οι Μέρες» (1993)το «Αμήν» σε πρώτη έκδοση (1998) και σε δεύτερη (2000), οι «Μικρές Αφές 1» (1998), οι «Παλμογραφίες» (2003), οι «Μικρές Αφές 2» (2003), το «Ηδύ του έρωτος» (2006), το «Αψέντι» (2008), οι «Μικρές Αφές 3» (2010) και «Ίχνη της σιωπής» (2022). Είναι έτοιμα προς έκδοση τα βιβλία του, «Επί των αοράτων» ποίηση, «Μικρές Αφές 4», «Μικρές Αφές 5» κριτικά δοκίμια, «Άνεμος Έρως» θεατρικό, «Καθρέφτης στη σκουριά» αφήγημα, «Ποιητής δεσμώτης» ποίηση, «Πεζάνθη» λυρικά κείμενα, «Εικαστικές ιχνηλασίες» κείμενα και χρώματα.

Λυρική φωνή ο Αντώνης Σαμιωτάκης, δίνει με την ποίησή του το στίγμα του από τη θάλασσα των ιδεών και των ενατενίσεων. Ο Αντώνης Σαμιωτάκης, εκτός από ποιητής, είναι και κριτικός Τέχνης, έχοντας εκδώσει δύο προς τούτο βιβλία, και δημοσιεύοντας συχνά κριτικά του σημειώματα στον περιοδικό τύπο.
Ακόμη παρουσιάζει πλούσια πνευματική δράση, με ομιλίες, διαλέξεις, κριτικές αποτιμήσεις στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, και με την δραστηριοποίηση του μόνιμου Φιλολογικού του Καφενείου.
Ο Αντώνης Σαμιωτάκης έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, βιβλία του έχουν λάβει σημαντικά βραβεία και έχει τιμηθεί για την προσφορά του στα Γράμματα από Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς και Ακαδημίες.Έχει μεταφραστεί στα Ιταλικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Βουλγάρικα και τα Αραβικά και έχει συμπεριληφθεί σε εγκυκλοπαίδειες και πολλές ανθολογίες. Ποιητικά του έργα έχουν μελοποιηθεί και κυκλοφορούν σε cd από τις μουσικές παραγωγές “Υδροχόος“.
Εκδίδει την Επιθεώρηση Γραμμάτων Τέχνης και Κοινωνικού Προβληματισμού «Φιλολογική Κοκκινιά», και είναι ιδρυτής «Φιλοσοφικού Ουμανιστικού Κινήματος», έχοντας ανέκδοτο φιλοσοφικό έργο και συμμετέχοντας στα φιλοσοφικά φόρουμ.