Αφιέρωμα στην Παγκόσμια ημέρα Ποίησης
21 Μαρτίου 2021

Η e-musa.gr τιμά την ημέρα της ποίησης, με ποιήματα και κείμενα σχετικά,  από συντάκτες και αναγνώστες. Ευχαριστούμε τους  συγγραφείς που έστειλαν τις δημιουργίες τους και ευχόμαστε, μέσα από την ποίηση, να μεταγγίζεται στους αναγνώστες η πνοή που εμπεριέχει! 

Η ποίηση δεν είναι παρά ένας µεγεθυντικός φακός της πραγµατικότητας.
Η µεγέθυνση των αληθινών διαστάσεων του ανθρώπου και του κόσμου που µας περιβάλλει, µπορεί να µας µεταδώσει την αίσθηση του µεγαλείου της ζωής την οποία είµαστε έτοιμοι να καταστρέψουµε.
Νικηφόρος Βρεττάκος



Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα , ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.