«Γιάννης Πουλόπουλος…»
(Έφυγε…24 Αυγούστου 2020)


Ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο μεγάλος ερμηνευτής με τη γλυκιά φωνή έφυγε σήμερα 24 Αυγούστου 2020, από τη ζωή.
Ο σεμνός καλλιτέχνης που τον τραγουδήσαμε από τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια, με έρωτες, όνειρα,  απογοητεύσεις, με τραγούδια από το νέο κύμα.
Τραγούδησε ποίηση, τραγούδησε στις μπουάτ και σε κάθε σπίτι υπήρξε δίσκος του ή κασέτα…
Ο ερωτικός ερμηνευτής που έκανε πολλά νέα παιδιά της εποχής εκείνης, να πιάσουν στα χέρια τους την κιθάρα…


 

Ευτύχησε να τραγουδήσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, όπως «Γωνιά – γωνιά» και «Είναι μακρύς ο δρόμος σου» από τον 2ο κύκλο της “Πολιτείας” του Μίκη Θεοδωράκη.

Το 1969 ο Γιάννης Γλέζος μελοποιεί 12 ποιήματα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, για τον δίσκο «12 τραγούδια του F.G. Lorca» με βασικό ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο -δύο από τα τραγούδια του άλμπουμ ερμηνεύει η Έλενα Κυρανά. Την απόδοση στα ελληνικά υπογράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

 

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Από έρωτα πεθαίνουν τα κλαριά» (σερενάτα-αφιέρωμα στον Λόπε ντε Βέγκα),απόδοση στα ελληνικά: Λευτέρης Παπαδόπουλος, μουσική: Γιάννης Γλέζος, τραγούδι: Γιάννης Πουλόπουλος


Ο ιστορικός Δρόμος
Η φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου ήταν που απογείωσε τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου στον περίφημο «Δρόμο». Θεωρείται ο πιο εμπορικός δίσκος στην Ελλάδα, με πάνω από 2.000.000 πωλήσεις που όμως τον είχε “σημαδέψει” και η λογοκρισία της Χούντας. Ο δίσκος που αρχικά κυκλοφορεί, ξεπερνά τις 50.000 πωλήσεις (έχει καταχωρισθεί ως ο πρώτος “χρυσός” ελληνικός δίσκος) αλλά -εν μέσω δικτατορίας- δεν παίζεται από το κρατικό ραδιόφωνο. Το βασισμένο στα τραγούδια του δίσκου θεατρικά έργο “Ο δρόμος”, που παρουσιάζεται στο θέατρο “Κατίνα Παξινού”, κατεβαίνει εσπευσμένα λόγω παρεμβάσεων της λογοκρισίας.  Μόνο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας ο δίσκος θα δείξει τη δυναμική του.


Ο Γιάννης Πουλόπουλος κυκλοφόρησε δύο ποιητικές συλλογές, με τίτλο Τετράδιο (1971) και Ταξίδι στο κέντρο της νύχτας (1983), στις οποίες βλέπουμε και μια άλλη πτυχή του καλλιτέχνη, η οποία φωτίζει δικά του άγνωστα τοπία και κάποιες ουσιαστικές πλευρές του σκεπτόμενου Γιάννη. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη χαλκογραφία, έχοντας αποκτήσει μερικές γνώσεις από τον φίλο του, τραγουδιστή και ζωγράφο, Σταύρο Πασπαράκη. Έτσι, γεμάτος ταμπεραμέντο και οξυδέρκεια, κατοχυρώνει τις εμπειρίες του σε μια πλατιά εκφραστική καλλιτεχνική γκάμα.


Τα τραγούδια με τη φωνή του, έμειναν ανεξίτηλα στη μνήμη μας και πάντα θα μας δείχνει το δρόμο προς το όμορφο τραγούδι και τον ήσυχο καλλιτέχνη που αφήνει χνάρι πίσω του…

Ευμορφία Καλύβα