Ερωτική Επιθυμία (In the Mood for Love) 2000

από τη Βάλια Καραμάνου

1962 Χονγκ Κονγκ: νέοι πολίτες μετακομίζουν στην πόλη, που προσομοιάζει στα δυτικά πρότυπα, και νοικιάζουν  δωμάτια σε στενά πνιγηρά σπίτια με ξεφλουδισμένους τοίχους, στενές στριφογυριστές σκάλες και μικρά δωμάτια. Σε ένα τέτοιο σπίτι ζουν δυο νιόπαντρα ζευγάρια, που αναζητούν την ανεξαρτητοποίησή τους μέσα από την δουλειά και τις κοσμικές εξόδους τους ή το επιμελημένο ντύσιμο.

Η μοίρα τους ενώνει με ένα ακόμα παιχνίδι που θα τους σκλαβώσει ακόμα περισσότερα στα προσωπικά τους αδιέξοδα: ο κύριος Γουάν (Τόνι Λιούνγκ), δημοσιογράφος, ερωτεύεται την όμορφη κυρία Τσαν(Μάγκι Τσενγκ), γραμματέας του διπλανού διαμερίσματος. Ο παράνομος και βουβός  έρωτάς τους  περιορίζεται σε σπαρακτικές ματιές, σε πλάνα απομόνωσης και αναπόλησης, σε συζητήσεις και θλιβερές εξομολογήσεις στο δωμάτιο 2046 ενός ξενοδοχείου.

Ακόμα πιο κοντά τους φέρνει η πικρή διαπίστωση πως οι σύζυγοί τους είναι από καιρό κρυφοί  εραστές, αλλά ωστόσο δεν τους απελευθερώνει  τόσο ώστε να ολοκληρώσουν τον έρωτά τους. Μόνο ένα παθιασμένο, σχεδόν απελπισμένο σφίξιμο των χεριών πραγματοποιείται και κατόπιν και οι δύο  βυθίζονται στην μοναξιά και στην απογοήτευση.

Τα πλάνα του Καρ Γουάι είναι ποιητικά μέσα σε έντονα χρώματα  ασφυκτικών χώρων (κόκκινα δωμάτια, κουρτίνες, πράσινοι τοίχοι), όπου λικνίζονται ηδονικά σε αργούς ρυθμούς της εξαιρετικής μουσικής των  Μάικλ Γκαλάσο και Σιγκέρου Ουμπεγιάσι καλλίγραμμα γυναικεία κορμιά και καταλήγουν μόνα, σωριασμένα με τοίχους- εμπόδια ανάμεσα στους ενοίκους και στα σπίτια. Οι ελάχιστες εξωτερικές σκηνές είναι γυρισμένες σε καταρρακτώδη βροχή ή σε στενά μουντά γραφεία. Πουθενά δεν υπάρχει η ζητούμενη ελευθερία, ούτε καν στον έρωτα. Εδώ η ερωτική επιθυμία βασανίζει, πονά και δεν βρίσκει ευόδωση. Παραμένει ένας ανεκπλήρωτος καημός.

Βάλια Καραμάνου

Imdb της ταινίας Ερωτική Επιθυμία
Photo gallery imdb της ταινίας Ερωτική Επιθυμία (In the Mood for Love) 2000


Ερωτική Επιθυμία

In the Mood for Love
Γουόνγκ Καρ Γουάι

Χονγκ Κονγκ, Κίνα, 2000
Παραγωγή: Γουόνγκ Καρ Γουάι
Σκηνοθεσία: Γουόνγκ Καρ Γουάι
Σενάριο: Γουόνγκ Καρ Γουάι
Φωτογραφία: Κρίστοφερ Ντόιλ, Μαρκ Λι Πινγκ Μπιν
Μοντάζ: Γουίλιαμ Τσανγκ
Μουσική: Μάικλ Γκαλάσο, Σιγκέρου Ουμπεγιάσι
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Λιούνγκ, Μάγκι Τσενγκ
Διάρκεια: 98 λεπτά


Eπιμέλεια δημοσίευσης Ευμορφία Καλύβα


Βάλια Καραμάνου (Συγγραφέας) – Βιογραφία