«Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το Θέατρο» / Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας

 

 

Εἰς σέ προστρέχω Τέχνη τῆς Ποιήσεως,
πού κάπως ξέρεις ἀπό φάρμακα·
νάρκης τοῦ ἄλγους δοκιμές, ἐν Φαντασίᾳ καί Λόγῳ.
Κ. Π. Καβάφης

Με την Ποίηση!
Τη δύναμη της φαντασίας που συλλαμβάνει , τη μαγική λειτουργία του λόγου, προσπαθήσαμε να κατευνάσουμε…. τους πόνους μας, φέτος στην Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας!


Σκοπός μας η θεατρική επεξεργασία ενός θέματος, του ψηφιοποιημένου κόσμου μας, των ψηφιακών μας βιωμάτων, των εικονικών μας εμπειριών-σχέσεων…… με άξονα τη Νεοελληνική Ποίηση και το ποιητικό θέατρο. Στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας μίνι παράστασης που θα παρουσιαζόταν στην ετήσια ημερίδα λήξης του προγράμματος της Πειραματικής Εφαρμογής της Θεατρικής Αγωγής στο Γυμνάσιο, η οποία φιλοξενείται, κατά παράδοση, στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής.
Είναι η δεύτερη χρονιά που η Θεατρική Ομάδα μας έχει την τιμή να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, μια συνεργασία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και της Επιστημονικής Μονάδα «Τέχνες» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής  (ΙΕΠ).


Ο Covid-19…

Ο Covid-19 όμως είχε άλλα σχέδια… Αλλά δεν το βάλαμε κάτω!
Το πρόγραμμα που έως τον Μάρτιο υλοποιήθηκε μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, συνέχισε και διαδικτυακά μέσω Ψηφιακής Τάξης και Webex. Οποία ειρωνία!!!
Όταν ακυρώθηκε και η ημερίδα μας η τεχνολογία πάλι μας βοήθησε να δημιουργήσουμε μια ταινία μικρού μήκους, με τίτλο:
«Ὲν Φαντασίᾳ καί Λόγῳ» .

Η αντίστοιχη παράστασή μας (ερασιτεχνική λήψη) στην ημερίδα το 2019 (προ κορωνοϊού… ευτυχώς παίξαμε…):
«Εγώ, εσύ, εμείς!» (Ο σχολικός εκφοβισμός σε 7’….)


Στόχος…

Στόχος της θεατρικής μας ομάδας είναι να αποκτήσουν οι μαθητές μας ουσιαστική θεατρική παιδεία. Να γνωρίσουν διανοητικά, να αισθανθούν συναισθηματικά, να βιώσουν εμπειρικά τις ποικίλες παραμέτρους του θεατρικού φαινομένου.

Μέσα από το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό, τη Δραματοποίηση και τη Διερευνητική Δραματοποίηση, με την κατάκτηση των εκφραστικών τους μέσων, την εξοικείωσή τους με τις τεχνικές του δράματος και της σκηνικής πράξης, οι μαθητές μπορούν να οδηγηθούν στο να παραγάγουν οι ίδιοι ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό προϊόν, ως αποτέλεσμα της δημιουργικής επαφής τους με το αντικείμενο διδασκαλίας και της σωστής επενέργειάς μας ως εκπαιδευτικοί, ως εμψυχωτές ρόλου του παιδαγωγού σκηνοθέτη και καλλιτέχνη.

Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας συμμετέχει και στην δράση «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το Θέατρο»  (μια πρωτοβουλία της Science View σε συνεργασία κάθε χρονιά με διάφορους φορείς Τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελληνογερμανική Αγωγή, NOESIS – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας κ.α) από τον Οκτώβριο του 2015. (Η δράση αποτελεί έναν από τους επιταχυντές του Ευρωπαϊκού έργου Open Schools for Open Societies (OSOS) που έχουν εγκριθεί και προτείνονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ως Εθνικού Συντονιστή για τα Ελληνικά Σχολεία που συμμετέχουν στο έργο.


Βραβεία…

Σε αυτή την δράση συμμετείχαμε με πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις σε σενάρια, σκηνοθεσία και χορογραφίες των υπεύθυνων εκπαιδευτικών και μουσικών συνθέσεων των μαθητών οι οποίες δραματοποίησαν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις προερχόμενες από την ύλη που διδάσκονται στις θετικές επιστήμες στο Γυμνάσιο (το νερό, το ηλιακό σύστημα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ενδομήτρια ζωή-το ανθρώπινο σώμα).

Η όλη δράση βραβεύτηκε με τα βραβεία:
Επιστημονικού περιεχομένου(2016)
• Καλύτερης συνολικής παρουσίασης και Καλύτερης μουσικής επένδυσης (2017)
• Καλύτερης μουσικής επένδυσης και Καλύτερης χορογραφίας (2018)
• Καλύτερης μουσικής επένδυσης, Ανάπτυξης διαδικτυακού περιβάλλοντος της παράστασης, Εύρεσης πόρων και υποστηρικτών (2019)


Οι παραστάσεις…

Οι παραστάσεις είναι ανηρτημένες στο youtube και μπορείτε
να τις παρακολουθήσετε πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

Το νεράκι κύκλους κάνει 2016

Ο Πλούτωνας Χάθηκε 2017

Ένας Γλάρος σε φουρτούνες 2018

Ζω (ή) ένα θαύμα! 2019

Επιπλέον βραβευτήκαμε με το Βραβείο καλύτερου έργου παραστατικών τεχνών ΕΠΙ2 το 2018 στο Athens Science Festival.


Για να μαθαίνετε νέα της ομάδας ακολουθήστε τη σελίδα της στο facebook:
Θεατρική Ομάδα 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας

Η παρουσίαση της ομάδας μας εδώ τελειώνει με την ελπίδα ότι του χρόνου θα αξιωθούμε να παρουσιάσουμε την παράστασή μας στο θέατρο!!!!
Αμήν!

 

Αικατερίνη Μαρία Ρόζη
(Γεωλόγος Εκπαιδευτικός και ενίοτε σεναριογράφος…)

Αικατερίνη Μαρία Ρόζη (Γεωλόγος Εκπαιδευτικός και ενίοτε σεναριογράφος…) – Βιογραφία