Βιβλιο-Στάση

«Πρελούδια»
Ποιήματα του Γιώργου Λουτσέτη

                                                   Γράφει η Πέρθα Καλέμη

Με μια φροντισμένη ποιητική συλλογή, τα «Πρελούδια», με τυπογραφική καλαισθησία, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο στίβο της λογοτεχνίας ο συνθέτης και πιανίστας Γιώργος Λουτσέτης, τον Δεκέμβριο του 2020, από τις εκδόσεις Nest Studio & Productions, όπου είναι και διευθυντής παραγωγής.

Ανειλημμένες υποχρεώσεις, στέρησαν την εκπλήρωση υπεσχημένης -στον εαυτό μου- επιθυμίας να εγκύψω στην ποιητική συλλογή του Γιώργου Λουτσέτη. Ωστόσο, ήρθε η στιγμή ν’ αποθέσω τις σκέψεις μου στους στίχους του σεμνού και αυθεντικού ποιητή, που ήρθε μεσ’ απ’ τη μουσική του, για να μείνει τόσο στο χώρο της μουσικής όσο και στο χώρο της λογοτεχνίας.

Την εικόνα του κομψού αυτού βιβλίου, κοσμούν και χρωματίζουν, στο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, οι ξεχωριστές φωτογραφίες της Μαρίας Σπανουδάκη.

Τα «Πρελούδια» συνιστούν ένα εισιτήριο, που εξασφαλίζει ο ποιητής στους αναγνώστες του, ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας και ειδικότερα της ποίησης. Είναι μια συλλογή με σαράντα ποιήματα, δίγλωσση, στα ελληνικά και αγγλικά, σε μια εξαιρετικά φροντισμένη αγγλική απόδοση. Είναι δύσκολο να συνδυάσεις την ταυτότητα των λέξεων, ανάμεσα στις δύο γλώσσες, αλλά η μουσικός Ιφιγένεια Φόστερ-Στεφάνου, κατάφερε και τα διάνθισε με πλούτο λέξεων, αφού είναι και η μητρική της γλώσσα.

Ο ποιητής, με το φιλμ της φαντασίας του και την πλούσια διαδοχή των εικόνων, μας εντυπωσιάζει με το συνολικό του ποιητικό έργο. Εμπλουτισμένο με τους ανήσυχους κραδασμούς του και την παρακαταθήκη σε πνευματικούς θησαυρούς, που του δώρισε η κρητική καταγωγή του, θεμελιώνει τον ποιητικό του λόγο πάνω σε γνήσια ποιητικά υλικά, όπως είναι ο καθαρός ερωτικός λόγος, με ποιητική ουσία και λάμπουσες εκφραστικές λέξεις, εξερευνώντας τες απ’ το βασίλειο των λέξεων, γεμάτες έμπνευση, που τον οδήγησαν στον συμπαντικό χώρο της μουσικότητας και του ωραίου.  

Η μουσική των λέξεων μας ταξίδεψε στα πέρατα της οικουμένης, μιας και η διαδρομή του ξεκίνησε απ’ το 1996. Ο Γιώργος Λουτσέτης σκηνοθέτησε και συμμετείχε σε συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, σε πολλά μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο, είτε ως σολίστ, είτε συνοδεύοντας στο πιάνο και το τραγούδι επαγγελματίες ερμηνευτές. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν ορχηστρική μουσική και τραγούδια, σε στίχους αξιόλογων στιχουργών, καθώς και μελοποιημένα ποιήματα των: Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κωστή Παλαμά, Μαρίας Πολυδούρη, Οδυσσέα Ελύτη, Μίκη Θεοδωράκη, Pablo Neruda κ.α.

Πώς λοιπόν να μην μας ταξιδέψει, μεσ’ απ’ το πρυτανείο της σκέψης του και των συναισθημάτων του, στους απλωτούς κήπους της λογοτεχνίας και μάλιστα της ερωτικής ποίησης. Ο Γιώργος Λουτσέτης γνωρίζει καλά ότι για να κατακτήσει και το χώρο της λογοτεχνίας, χρειάζεται αγώνας, δείγμα άλλωστε και τούτο της μεγάλης του υπευθυνότητας. Με τη σεμνή του εμφάνιση, έρχεται να μας προσφέρει έργο ωριμότητας, που σημαίνει ότι προηγήθηκε μια μακρά περίοδος προετοιμασίας μέσα του, για ν’ ανθίσει ο στίχος του και να περάσει στο χαρτί. Άλλωστε ο ίδιος θα μας πει:

«Η Ποίηση είναι ένας από τους άξονες  που καθορίζει τη ζωή και την έμπνευσή μου. Μια προσωπική γλώσσα επικοινωνίας, η οποία πηγαίνει παράλληλα με την Μουσική τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, άλλοτε πιο έντονη, άλλοτε στο παρασκήνιο, μα πάντα εκεί».

Οι στίχοι του πλημμυρισμένοι με τις ομορφιές της ζωής: θάλασσα, κοχύλια, βότσαλα, ουρανό, αστέρια, αρωματισμένο έρωτα, λουλούδια, πηγές, ανατολές, μελωδικά αγκαλιάσματα, έχουν προορισμό το ταξίδι στον κόσμο του ωραίου και του αληθινού.

Οι στίχοι του αρμονίζουν μέσα μας μελωδικοί, στ’ άβατα καλντερίμια της ψυχής μας κι έχουν την τρυφερότητα να μας βυθίσουν σ’ ένα ατέλειωτο ταξίδεμα του νου, που μας κρατά μεθυσμένους. Όμορφη ποίηση με μουσικούς τόνους και βαθύ συναίσθημα. Απλή μουσική, λιγόστιχη και με τόση σημασία μέσα στο λυρισμό της. Η καθάρια φωνή του αναδίνει τόνους ποιητικής ειλικρίνειας, που ξεδιπλώνεται σε πτυχές ωραιότητας.

Στους μελωδικούς στίχους του συναντάμε πάντα τη μουσική του διάθεση, όπως λ.χ. στους στίχους του υπ’ αρίθμ. 35 ποιήματος:

Λυσσομανάει ο άνεμος,

κι η άρπα πρελούδια

χαϊδεύει στις απαλές αγκάλες σου

εντός μου,

εντός σου…

τριγύρω μας,

αύρα χρωματικών φλάουτων.

Τον ποιητή προδίδουν οι στίχοι του, ο οποίος ακολουθεί, χρόνια τώρα, το δρόμο της τέχνης. Η μουσική, τού επιτρέπει να εκφραστεί πάνω στη λογοτεχνία, στην προσωπική του αντίληψη για την ποίηση. Η μουσική εμπνέει την ποιητική του δημιουργία και τα ποιήματά του ισορροπούν  απόλυτα και εναρμονίζονται αβίαστα, όπως λ.χ. στους στίχους του υπ’ αρίθμ. 31 ποιήματος:

Κρίνο του νότου,

γράμματα στη σειρά στα χείλη,

κι η μελωδία ενός παλλόμενου γαλαξία

σε τρεις λέξεις·

πάλσαρ αισθήσεων και στεναγμών!

Ο ευγενής του έρωτας υμνεί τη γυναίκα, έχει την ομορφιά της ακουστικότητας ενός πρελούδιου, την εξυμνεί, την εξιδανικεύει, την εξυψώνει και την τοποθετεί εκεί που της αξίζει, που μέσα του ενσαρκώνεται ως θεότητα, όπως λ.χ. στους στίχους του υπ’ αρίθμ. 1 ποιήματος:

Στάλαξε το ρόδο

στου δειλινού τη ροδαλή στιγμή,

στο δακτυλισμό μιας αόρατης παλάμης,

στην έξαψη της άμμου,

έγινες ολάκερη, εσύ, το δειλινό,

απαλότητα στον ήλιο,

αλμύρα στον κυματισμό,

δέντρο στο βλέμμα,

φύλλο στον αγέρα,

θάλασσα στο «που»,

ταξίδι στο «μαζί σου»

Τα «Πρελούδια» είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο, που υπογράφει το περιεχόμενό του, με τη σφραγίδα του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Λουτσέτη, με το οποίο πλουτίζει τη νεοελληνική γραμματεία.                                                            


«Πρελούδια» ποιητική έκδοση 2020 του Γιώργου Λουτσέτη (συγγραφέα, συνθέτη)
(Αγγλική απόδοση από την Ιφιγένεια Φόστερ-Στεφάνου)

Επίσημη σελίδα της ποιητικής συλλογής «Πρελούδια»:
https://www.facebook.com/preludes.thebook

Περισσότερα για τον συγγραφέα και συνθέτη Γιώργο Λουτσέτη:
facebook page: Γιώργος Λουτσέτης – Giorgio Lucetti

Περισσότερα για την Ιφιγένεια Φόστερ-Στεφάνου:
Ιφιγένεια Foster-Στεφάνου / Ifigeneia Foster-Stefanou


Πού θα βρείτε τα «Πρελούδια»:

Η διαδικασία παραγγελιών της έκδοσης γίνεται με τους παρακάτω δύο τρόπους:
– Με προσωπικό μήνυμα στην επίσημη σελίδα του βιβλίου στο facebook www.facebook.com/preludes.thebook/, 

αναφέροντας το ονοματεπώνυμο και το e-mail και το αίτημά σας,
ή
– Με e-mail στο [email protected] αναφέροντας τα ίδια στοιχεία.