Πρόσκληση στην Παρουσίαση του Εικαστικού Ημερολογίου “Συμβολικές Μορφές” του Κώστα Ευαγγελάτου στον “Κήπο του Μουσείου”


Το εικαστικό και συλλεκτικό Ημερολόγιο 2022 του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο “Συμβολικές Μορφές” θα παρουσιαστεί την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 19.00 στον “Κήπο του Μουσείου” του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πατησίων 44 στην Αθήνα (πληροφορίες: 210 7294259, 6944621286).

Την παρουσίαση συντονίζει και θα προλογίσει ο εκδότης Βασίλης Χατζηιακώβου.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος, ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός τέχνης θα αναλύσει αισθητικά τα έργα τέχνης που κοσμούν τον κάθε μήνα του Ημερολογίου.

Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης).



ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2022, ART-EST
Το νέο Ημερολόγιο του Κώστα Ευαγγελάτου,14 φύλλων, έχει στο εξώφυλλο την σύνθεση “Η ασπίδα της ελευθερίας” και στο οπισθόφυλλο την σύνθεση “Ενοραματικό βλέμμα”. Η θεματογραφία στις 12 σελίδες με τους αντίστοιχους μήνες περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη με μορφές και σύμβολα από τις επετειακές εκθέσεις που επιμελήθηκε αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με έμφαση στο διεθνές κίνημα του “Βυρωνισμού”, σε δύο εκθεσιακές φάσεις στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη καθώς και έργα συμμετοχής του στις μεγάλες ομαδικές επετειακές εκθέσεις που διοργάνωσε το ΕΕΤΕ και άλλοι φορείς στην Αθήνα και την Πάτρα. 
Επίσης περιλαμβάνει συνειρμικές και εννοιολογικές συνθέσεις της πρόσφατης δουλειάς του με γεωμετρικές χαράξεις στο χώρο και αναγραφές εννοιών. 
Τα έργα παρουσιάζονται ένθετα σε φόντα από άλλες ζωγραφικές αφηρημένες συνθέσεις και εικόνες από ζωντανά εικαστικά περιβάλλοντα του Κώστα Ευαγγελάτου, φωτογραφίες από αγριολούλουδα, φύλλα, βότσαλα, σκουριές και ουράνια νεφελογραφικά τοπία του Ιονίου, που αναδεικνύουν έντεχνα τις επιλεγμένες αισθητικές αποκρυσταλλώσεις για κάθε μήνα της νέας χρονιάς.
Την έκδοση, που έγινε με καλλιτεχνικό υλικό από το Αρχείο Fototanism, επιμελήθηκε και εκτύπωσε ο Ελευθέριος Καρτέρης.  

Η φωτογράφηση των ζωγραφικών έργων του Κώστα Ευαγγελάτου έγινε από τον συνεργάτη του στο ART STUDIO EST, Ντάνυ Μαρτζώκα.

 

Ο ιστορικός της τέχνης, καθηγητής Στέλιος Λυδάκης αναφέρει σε κείμενο του:

“Ο καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος συμπλέκει αυτά που του αποκαλύπτονται, με την προσωπική βίωση και μάλιστα με την ελευθερία εκείνη, που αποζητά και βρίσκει, εκεί που δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί. Απλά αξιοποιούνται οι αφορμές που προσφέρουν κάποια τονισμένα φωτεινά σημεία, για να μορφοποιηθεί ένα σχήμα, ένα πρόσωπο και η αφηρημένη εικόνα να αποκτήσει υπόσταση κατανοητή. Χρώμα και σχήματα, φωτεινά και σκοτεινά σημεία μετουσιώνονται θαρρείς σε νότες μιας υπερκόσμιας παρτιτούρας, που μεταφράζεται άμεσα σε μουσική συμφωνία, με τον χαρακτήρα προσωπικών ιδεομορφικών συλλήψεων.”


ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ART STUDIO EST