«Το τρελό καράβι…» Σπύρος Ζαχαράτος – Μελοποίηση Δημήτρης Μαυρόπουλος

Στη μνήμη Δημήτρη Ψαριανού

Ο Δημήτρης Ψαριανός 29/12/1948 – 17/11/2020

Το ποίημα «Το τρελό καράβι…» που αφιέρωσε ο Σπύρος Ζαχαράτος στη μνήμη του Δημήτρη Ψαριανού, μελοποίησε ο τραγουδοποιός Δημήτρης Μαυρόπουλος.
Λόγω της πανδημίας και έως ότου να μπει στου στούντιο, ο δημιουργός μας παραχώρησε μια πρόχειρη ηχογράφηση.

Τό τρελό καράβι…Δημήτρης Μαυρόπουλος

Παρακάτω θα βρείτε μια συνέντευξη του Δημήτρη Μαυρόπολου.

Σπύρος Ζαχαράτος (Ποιητής, Στιχουργός) – Βιογραφία


Ακούστε το ποίημα «Το τρελό καράβι…» του Σπύρου Ζαχαράτου μελοποιημένο από το Δημήτρη Μαυρόπουλο:


Συνέντευξη με τον τραγουδοποιό Δημήτρη Μαυρόπουλο.

  1. Είστε χρόνια στο χώρο;

Βασικά τα τελευταία δέκα χρόνια παίζω σε μουσικές σκηνές τα δικά μου κομμάτια, παρέα με την υπέροχη τραγουδίστρια  Ειρήνη Βαζένιου, έντεχνο και ελληνικό ροκ και σε ρεμπέτικα, όπου παίζω κιθάρα και τραγουδώ ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά. Πιο πριν έπαιζα πιάνο σε σχόλες μπαλέτου.

  1. Εκφράζετε κάποιο ρεύμα μουσικής και τραγουδιού, ή απλά κινείστε στα πρώτα σας ακούσματα που σας συγκίνησαν;

Σίγουρα κινούμαι στο χώρο του  εντέχνου και ελληνικού μελαγχολικού  ροκ.

  1. Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Μ αρέσει να μελοποιώ αγαπημένους σε μένα ποιητές, όπως Φρανσουά Βιγιόν, Πολυδούρη, Καρυωτάκη, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Ζαν Μορεά, Καββαδία, Ουράνη και τώρα τελευταία, δουλεύω  με ποιήματα νέων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών όπως του Κώστα Ορκόπουλου, του Φάνη Κρίγκου, της Κατερίνας Παπουτσή, της  Χαράς Μπρεζεράκου, του Αντώνη Γκριέλα, της Μαρίας Κλάψα, της Σταυριάνας Αντωνιάδου, της Βάσως Κανιώτη, της Μαρίας Δοξαστάκη, της Βαρβάρας Λυρίτη, της Άννας Ματθαίου,του Δημήτρη Τσακαλία, όλοι τους παρά πολύ αξιόλογοι και έρχονται και αλλά που είναι ακόμα στο συρτάρι όπως της Νίκης Παπουλάκου, του Ηλία Μιχαλόπουλου, του Νεκταρίου Παπαθεοδωροπούλου, του Κώστα Προβατά, του Κώστα Κούκα. Επίσης, γράφω και δικά μου κυρίως βιωματικά.

Εδώ να αναφέρουμε ότι ετοιμάζω τραγούδια, σε ποίηση Πολυδούρη, να δώσω στην  Νίκη Γλύκη στη Θέλμα Καραγιάννη,  στη Μαρία Φωτίου, στο Γιάννη Χαλκιαδάκη, την Άννυ Ονουφρίου, δουλειές που τις σταμάτησε η πανδημία.

Ο Μοναδικός τραγουδιστής που έχω δώσει τραγούδι μου ως τώρα είναι ο Γιάννης λεκόπουλος που έχει πει υπέροχα το Όμορφη χλωμή γυναίκα.

Μακάρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης πού ζούμε ώστε να μπω στο στούντιο τού αγαπημένου μου φίλου Νίκου Πιτλόγλου του ενορχηστρωτή μου, και να δουλέψουμε όλα αυτά τα τραγούδια που έχω ανεβάσει με μια κιθάρα στο κανάλι μου και να τα κάνουμε από ανθρώπινα θεϊκά…..!!!!!!!!!!!!!

  1. Σκεφτόσαστε να κινηθείτε και σε άλλα είδη τραγουδιού;

Όχι, δε νομίζω, κυρίως κινούμαι στο χώρο του εντέχνου  και του μελαγχολικού ροκ όπως το λέω.

  1. Τραγουδιστές και μουσικοί που επηρέασαν τη δουλειά σας υπάρχουν;

Μπορώ να πω, από το ωδείο που έκανα πιάνο, λάτρευα πολύ τον Σοπέν, τη μελαγχολία του στη μουσική του και μετά, φυσικά, αγαπώ πολύ Σαββόπουλο, Λοΐζο, Χατζιδάκι, Μπονάτσο, Σιδηρόπουλο, Ανεστόπουλο, μ’ άρεσαν οι Poll, ο Mike Oldfield, οι Queen, Led Zeppelin, Eagles, Supertramp, Τρύπες, Ξύλινα σπαθιά και φυσικά οι Beatles. Όλα αυτά είναι μέσα μου!

  1. Πώς βλέπετε την εποχή του κοροναϊού για τον καλλιτεχνικό χώρο;

Σίγουρα είναι μια πολύ κακή εποχή  για τους καλλιτέχνες, ηθοποιούς, μουσικούς και όχι μόνο. Βέβαια, .απ’ την άλλη, εμένα ο εγκλεισμός μου έφερε έμπνευση. Πολλοί καλλιτέχνες κάνανε live στο internet -μια καινούργια νέα τάση- βγαίνανε άνθρωποι και παίζανε μουσική στα μπαλκόνια τους…

Εδώ να πω ότι το τραγούδι “Του φευγιού μου απειλή” ειναι ένα τραγούδι που έχω γράψει σε στίχους της Σταυριάνας Αντωνιάδου για τον Covid 19, θέλαμε να περιμένουμε να το φτιάξουμε στο στούντιο για να ξεφύγουμε από τον γελοίο τρόπο πού παρουσιάζονται ανάλογα τραγούδια για τον Covid 19 που τον διακωμωδούν τα περισότερα. Αλλά ο στίχος του ειναι τόσο δυνατός που είπαμε να το βάλουμε έτσι με μια κιθάρα και με το ανάλογό του βέβαια βίντεο γιατί βλέπαμε δυστυχώς ότι τραβάει ακόμα η πανδημία. Εδώ να μου επιτρέψετε να δανειστώ την κριτική πού έκανε η φίλη μου Βιργινία Γαργαλιάνου κάτω από το τραγούδι στον τοίχο μου στο Facebook για να καταλάβετε γιατί το βάλαμε. Μπορεί να είναι μελαγχολικό επειδή περιγράφει όλο αυτό που ζούμε αλλά όμως αυτή η αίσθηση ότι όλοι μας μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα, την ίδια ανησυχία, την ίδια αγωνία και θλίψη για τον αγώνα αυτό, συγχρόνως καταφέρνει και μας ησυχάζει! Αυτή η αίσθηση της αμοιβαιότητας όλων αυτών που αισθανόμαστε μας ηρεμεί και μας ησυχάζει.

  1. Ποιος είναι ο Jimmy Blackbird

Όπως καταλαβαίνεις, είναι ο Δημήτρης Μαυρόπουλος στα αγγλικά, ο  άλλος μου εαυτός που φτιάχνει τα βίντεο που συνοδεύουν τα τραγούδια μου και το κάνω αυτό γιατί τα τραγούδια μου έχουν και την εικόνα που θέλω εγώ να δείξω. Από εκεί και πέρα ας φανταστεί ο καθένας ό,τι θέλει αλλά εγώ θα του δείξω την σωστή εικόνα με τη πιο άρτια αισθητική. Βλέπω τραγούδια υπέροχα  στο youtube που είναι ή φτιαγμένα  με τελείως κιτς εικόνες ή με μια εικόνα σε όλο το βίντεο και στενοχωριέμαι, το εξώφυλλο του δίσκου ας πούμε, κλπ. Επίσης, εγώ που είμαι μουσικός, ξέρω και πως να κινηθεί το βίντεο, ποτέ να πάει αργά, πότε να πάει πιο γρήγορα η εικόνα, ανάλογα με το τέμπο, έχω και την αίσθηση του κάδρου γιατί ασχολούμαι και με την φωτογραφία και ζωγραφίζω κιόλας, ένα ταλέντο που υπάρχει στην οικογένεια, τα αδέλφια μου είναι ζωγράφοι, απλώς εγώ το άφησα αυτό πίσω γιατί με κέρδισε  η μουσική από μικρό που τραγουδούσα τραγούδια των Poll!

  1. Μιλήστε μας για το μουσικοδρόμιο

Το μουσικοδρόμιο είναι η εκπομπή που κάνω στο ιντερνετικό ραδιόφωνο εδώ και 6 χρόνια, πρώτα στο Lavita Radio και τώρα, εδώ και δυο χρόνια, στο Joy Radio που δυστυχώς, όμως, από τότε που ξέσπασε η πανδημία, έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας.

  1. Ας μιλήσουμε και για τις διασκευές που έχεις κάνει και βλέπουμε στο κανάλι σου με τα όμορφα πάντα βίντεο που τα συνοδεύουν

Ναι, όλα αυτά,  είναι διασκευές που έχω κάνει σε ρεμπέτικα λαϊκά τραγούδια τα όποια τα έλεγα πάντα στο τέλος της παράστασης  όταν τελειώναμε. Έτσι με μια κιθάρα τα έλεγα με το δικό μου τρόπο.

Και τώρα, με τη καραντίνα, είπα  να τα φτιάξω όσα έχω κάνει και με το βίντεο τους μιας και είχα χρόνο απεριόριστο. Τα βίντεο της καραντίνας, τα ονομάζω.

Είναι ερμηνείες που έχουν χαθεί στον αέρα, γιατί οι βιντεοκάμερες που έχω μαζί μου να  βιντεοσκοπώ  τις παραστάσεις πάντα, στο τέλος, έμεναν από μπαταρίες κι έτσι, ποτέ δε τα παίρναμε βίντεο.

     10Ένα μύνημα για τους αναγνώστες μας;

Θα δανειστώ ένα στίχο από ένα ποίημα της Κατερίνας Παπουτσή που έχω μελοποίησει “Υπομονή και δε θα αργήσουν οι μέρες που….[ Θα μοσχοβολήσει τούτη η γη Μήλο Κανέλα καί Γιορτή.”

Facebook Dimitris Mavropoulos

Μερικές δικές τους δημιουργίες:

ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ

ΒΑΓΙΑ….μαυροπουλος

Μικρό Τατού…Δημήτρης Μαυρόπουλος

Ἔχω μία πίπα ξύλινη….Δημήτρης Μαυρόπουλος

Τρούμπα ….Δημήτρης Μαυρόπουλος

Μήλο Κανέλα καί Γιορτή …Δημήτρης Μαυρόπουλος

Τά χρόνια μου….Δημήτρης Μαυρόπουλος

Στερνό Ταξϊδι…Δημήτρης Μαυρόπουλος

Σάν νά μήν εζησα ποτέ…Δημήτρης Μαυρόπουλος

ΤΟ ΠΑΡΟΝ …ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του πάθους σου τ αγρίμια….Δημήτρης Μαυρόπουλος

Ο ΘΛΙΜΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ….ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ

Autumn in Corfu….Music and photos by D. Mavropoulos.

Όμορφη Χλωμή Γυναίκα…Γ. Λεκόπουλος….Best Edition

Πηγή: Συνέντευξη με τον τραγουδοποιό Δημήτρη Μαυρόπουλο.


Επιμέλεια δημοσίευσης Ευμορφία Καλύβα