1821 Μέρες Εθνικής Παλιγγενεσίας – Πέτρος Κυριάκου Βελούδας

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
25η Μαρτίου 1821 – 25η Μαρτίου 20211821 Μέρες Εθνικής Παλιγγενεσίας

Γαλάζια μου σημαία

με τον σταυρό ψηλά

τότε το’21 τιμήθηκες ηρωικά.

Οι πρόγονοι μας πολέμησαν

σκληρά και δόξασαν το γένος

νικώντας την Τούρκικη σκλαβιά…

Έλληνες ήρωες μυριάδες ποιόν

να πρωτοθυμηθείς Καραϊσκάκης,

Μπότσαρής, Νικηταράς και ο

γέρος του Μωριά, ο Κολοκοτρώνης

εσχίζανε τα τούρκικα κορμιά,

μάχονταν σαν τα λιοντάρια

στα κρύα, τα απάτητα και τα

ψηλά-σκληρά βουνά.

 

Και η ιεροσύνη από την άλλη

την μεριά προσέφερε πολλά

μάθαινε στα Ελληνόπουλα

τα γράμματα τα Ελληνικά,

σε χώρο ιερό και μες

τα σκοτεινά φωτίζαν τα

κεράκια κρυφό σχολειό

το λέγανε στο δρόμο που

πηγαίνανε τα παιδάκια

τραγουδούσανε φεγγαράκι

μου λαμπρό μαθαίνανε γραφή,

ανάγνωση, μαθαίνανε  της πίστης

μας τον αρχηγό τον γλυκύτατο Χριστό.

Γι΄ αυτό τώρα τους τιμούμε, περάσαν 200 χρόνια

από της επανάστασής τον τούρκικο ζυγό

ζούμε και ελεύθερα αναπνέουμε, χάρις

της θυσίας των γενναίων πολεμιστών

Ελεύθερη ζωή, ελεύθερη η σκέψη, και πρέπει

να μην ξεχνάμε το αίμα τους που έχυσαν

και πότισε την Ελληνική μας γη.

Πέτρος Κυριάκου Βελούδας


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Πέτρος Κυριάκου Βελούδας  γεννήθηκε το 1977 στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ζει μέχρι σήμερα. Πραγματοποίησε σπουδές στην σχολή ανθρωπιστικών επιστημών του Ελληνικού ανοικτού πανεπιστημίου Πατρών στο πρόγραμμα σπουδές στον Ελληνικό πολιτισμό. Σήμερα είναι καθηγητής. Έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός σε τοπικούς ραδιοσταθμούς, δημοσιεύει  ποιήματά του, ευθυμογραφήματά του σε εφημερίδες του Αγρινίου (ΜΑΧΗΤΗΣ,ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΠΑΛΜΟΣ).
Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου (συγκεκριμένα αναπληρωτής πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Αγρινίου 2014-2019), πρώην μέλος της πανελλήνιας ένωσης λογοτεχνών, νυν ενεργό μέλος της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων λογοτεχνών.
Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε πανελλήνιες ανθολογίες (έκδοση ΝΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, ανθολογία ποιητών-πεζογράφων Αιτωλοακαρνάνων περιόδου 1821-2002)συμπεριλαμβάνεται ο ίδιος και το λογοτεχνικό έργο του στην ηλεκτρονική πανελλήνια Εγκυκλοπαίδεια σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών, εκδόσεις Κέφαλος 2019.
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από συνθέτες.

Λογοτεχνικές του διακρίσεις:
Έπαινος στον πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η καλλιτεχνική ένωση ULYSSES, συμμετέχοντας με ποίημα του κατά του ρατσισμού.3ος ΕΠΑΙΝΟΣ των λογοτεχνικών βραβείων της λογοτεχνίας του φανταστικού LARRY NIVEN  και των εκδόσεων συμπαντικές διαδρομές ,με το ποίημα του ο τελευταίος σερίφης”.
Τιμητική Διάκριση στον πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας το Λογοτεχνικού Περιοδικού Κέφαλος.

Βραβεύθηκε ανάμεσα σε 1000 πανελλαδικά ποιητές που συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης των εκδόσεων Κοράλλι που βράβευσε και κυκλοφόρησε σε έντυπο τόμο από τους 1000 συμμετέχοντες ποιητές. Οι εκδόσεις το κοράλλι βράβευσαν   μόνο 150 ποιητές ανάμεσα τους και ο Πέτρος Κυριάκου Βελούδας και παρουσίασαν τον έντυπο τόμο σε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

Δραστηριότητες Χόμπι: Ερασιτεχνική αγιογραφία, είναι ερασιτέχνης ηθοποιός παίρνοντας μέρος σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες ενηλίκων της πόλης του, διάβασμα λογοτεχνικών έργων, γράψιμο κυρίως ποίησης, έχοντας κυκλοφορήσει 2 ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις ίβυκος(παράλληλες πολιτείες Αγρίνιο 2001, δεσμώτης ήλιος 2007). Έλάβε κριτικές για τα ποιητικα εκδοθέντα βιβλία του από τους κ. Μιχάλη Στάφυλα, Αλέξανδρο Βαρόπουλο, Εύη Παπαδήμα, Φαίη Ρέμπελου, ενώ δέχτηκε γράμμα-επιστολή από το Παρίσι από τον κ. Βασίλη Βασιλικό.