23 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Διαποτισμένος με εσωτερική πνοή o λόγος
ανοίγει τις αόρατες πύλες της ύπαρξης…
Η ποιητική μορφή της τέχνης,
η μαγεία παρούσα
άλλοτε ως συγκίνηση κι άλλοτε ως όνειρο!

“Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο.”Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι
“The purpose of literature is to turn blood into ink.”T.S.Eliot

Όταν πια δεν θα έχει μείνει τίποτα θα υπάρχουν τα ποιήματα…
να συντροφεύουν τις άδειες ώρες …
Ψαλμοί ιερών στιγμών!!!

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Σαίξπηρ και Θερβάντες έφυγαν από τη ζωή στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η ημέρα αυτή τους καλεί όλους και ιδιαίτερα τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Τιμούμε το βιβλίο, τον πλούτο του κρυμμένου κόσμου που μας περιμένει καρτερικά και ενθαρρύνουμε κάθε νέα προσπάθεια στις εκδόσεις. 

Στηρίζουμε τους εκδότες και τους προτρέπουμε να επιμείνουν στο έργο τους πάνω από την απλή εμπορική δραστηριότητα ώστε να εμπεριέχει πολιτισμό. 

Στηρίζουμε τις νέες εκδόσεις, αγοράζουμε βιβλία, φυσικά ή ηλεκτρονικά, προσαρμοσμένοι σε κάθε εποχή, για να κρατήσουμε ζωντανή την κληρονομιά του πολιτισμού στα χέρια των παιδιών μας, συμβάλλοτας στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.


Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου.
Με το σύνθημα: “Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα”, ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης “Λα Ράμπλα”, η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, “ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ”, όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

 Η UNESCO προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε σημαντικές μελέτες:

Η UNESCO σε αυτό τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων ενώ μόνο για την ημέρα αυτή (23 Απριλίου) μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ενδιαφέρουσες μελέτες για τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, τη Λογοτεχνία και την Ανάγνωση. 

Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Γουίλιαμ Σέξπιρ εδώ

Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες εδώ


Κείμενα και επιμέλεια δημοσίευσης Ευμορφία Καλύβα