Πειραματικό Μουσείο Λογοτεχνίας
Experimental Museum of Literature

Καλαβρύτων 1 Νίκαια 18450 Πειραιάς

Πειραματικό Μουσείο Λογοτεχνίας – Ιδρυτής Αντώνης Σαμιωτάκης 1984

Το Πειραματικό Μουσείο Λογοτεχνίας ξεκίνησε τους πρώτους δειλούς βηματισμούς του το 1984.
Η πρώτη του φωλιά, το σπιτάκι της κυρά Λευτερίτσας, της Σμυρνιάς, στη Βοσπόρου 60, στη Νίκαια. Μέρες συλλογής λογοτεχνικών ενθυμημάτων, περισυλλογής και βαθιών αναπνοών.
Μετά ήρθαν τα φτερουγίσματα, τα πετάγματα, τα ονειρικά βράδια στο παλιό προσφυγικό με τα κεραμίδια, τη σκάλα, το μικρό μπαλκονάκι. Μαινεμένης 46 και Γέμελου γωνία. Εκεί η ποίηση ιερουργούσε με φλάουτο, με όργανο, με απαγγελία και τραγούδι. Ακόμη εκεί οι σκιές των ποιητών θα συνομιλούν με τους ραγισμένους απ’ το σεισμό τοίχους.
Απ’ το 2000 στην Καλαβρύτων 1, πάντα στην Κοκκινιά. Εδώ έχουν μπαρκάρει τα όνειρά μας και ταξιδεύουμε.

Τι ακριβώς είναι το Πειραματικό Μουσείο Λογοτεχνίας:

1.Εκθεσιακός χώρος: Προσωπογραφίες ποιητών και συγγραφέων. Γλυπτά, φωτογραφίες, χειρόγραφα ποιητών και συγγραφέων. Μετάλλια λογοτεχνικά. Καρτ-ποστάλ λογοτεχνικές. Αφιερωματικές γωνιές, όπως : γωνιά Γιάννη Ρίτσου, γωνιά Νίκου Καββαδία, Αρχαίοι Έλληνες Λυρικοί ποιητές, ποιητές της Ορθοδοξίας, Άνθρωπος και Βιβλίο, Γραφή κλπ. Διάφορα σύμβολα των γραμμάτων και του πνεύματος, π.χ. Γλαύκες, Πήγασοι.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

2.Μελετητικό τμήμα Λογοτεχνίας: Ειδικό τμήμα συλλογής, ταξινόμησης, μελέτης, αξιοποίησης και ανάδειξης του πολυποίκιλου υλικού σχετικού με την Ελληνική και Παγκόσμια Λογοτεχνία. Είναι το σπουδαιότερο τμήμα του Μουσείου, με πολύμοχθη και εξειδικευμένη εργασία. Θα προκύψουν αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις, εκδόσεις και εισηγήσεις προς την Συγγραφική κοινότητα, την Ακαδημία Αθηνών και Ξένα Πνευματικά Κέντρα.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

3.Φιλολογικό Καφενείο: Χώρος οργανωμένος, με πιάνο και άλλα μουσικά όργανα και ομάδα ποιητών – φίλων του Μουσείου, όπου περιοδικά πραγματοποιούνται λογοτεχνικές βραδιές. Παρουσιάζονται νέοι και φτασμένοι ποιητές και πεζογράφοι και γίνονται αφιερώματα : π.χ. “Ερωτική Ποίηση”, “Ποίηση για το περιβάλλον”, “Βραδιά Νίκου Καββαδία” κλπ. Ο ποιητικός λόγος συνοδεύεται και με άλλα δρώμενα : μουσικά, θεατρικά κλπ.

4.Κέντρο Κοκκινιώτικων Μελετών: Συλλογή, μελέτη, αξιολόγηση, έκθεση, αξιοποίηση στοιχείων και υλικού που αφορούν την προσφυγούπολη Νίκαια. Λογοτεχνικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό υλικό. Ηχογραφημένες συνεντεύξεις, περιοδικός τύπος, βιβλία, ντοκουμέντα.


5.Βιβλιοθήκη:
Συνεχώς εμπλουτιζόμενη με βιβλία και περιοδικά, που ταξινομούνται κατά ενότητες : Ποίηση, Πεζογραφία, Δοκίμια, Ανθολογίες κατά ενότητες (π.χ. Ερωτική ποίηση, ποίηση για την Ειρήνη, ποίηση για την μάνα κλπ), Λογοτεχνικές Εγκυκλοπαίδειες, Βίοι Συγγραφέων, Κριτικά, Αρχαίοι Συγγραφείς, Θρησκευτική Λογοτεχνία. Ακόμη βιβλία ποιητών με προσωπικές τους αφιερώσεις. Επίσης συγκεντρώνεται ο Λογοτεχνικός περιοδικός τύπος απ’ τις αρχές του περασμένου αιώνα.

6.Προσωπικός χώρος του δημιουργού του Μουσείου: Το γραφείο του Ιδρυτή του Μουσείου, ποιητή και κριτικού, Αντώνη Σαμιωτάκη, με τα βιβλία που έχει εκδώσει, δημοσιεύσεις του, βραβεύσεις του, προσωπικά του αντικείμενα κλπ.

7.Ταράτσα: Μια υπέροχη ταράτσα, με θέα την Ακρόπολη και θάλασσα. Καλοκαιρινές βραδιές ποίησης και μουσικής κάτω απ’ τα αστέρια.

Δράσεις:

1) Τμήμα Μελέτης της Λογοτεχνίας (Ελληνικής και Παγκόσμιας).
2) Εκδηλώσεις του Φιλολογικού Καφενείου στο χώρο του.
3) Εκδηλώσεις, Ομιλίες, Διαλέξεις εκτός Μουσείου.
4)Τμήμα Εκδόσεων: με εκδόσεις βιβλίων, καρτ-ποστάλ, Ex libris, σελιδοδεικτών, μεταλλίων, ημερολογίων, λευκωμάτων, ντοκουμέντων, περιοδικού.
5)Ομάδα Ποίησης και Περιβάλλοντος: ένας μικρός ποιητικός θίασος ταξιδεύει σε ανιχνευμένα μικρά θεατράκια, σε ήσυχα και γραφικά πλατώματα, σε γωνιές κήπων, σε παραλίες, σε βουνά, σε σπήλαια και αυτοσχεδιάζει ή σκηνοθετεί ποιητικά ή καλλιτεχνικά.
6)Μουσικό Εργαστήρι: ένα μουσικό σελτέτο, που αυτή τη στιγμή είναι ανενεργό. Μια καλή μουσική παρουσία, που θα ξεκινήσει ξανά.
7)Τμήμα Καλλιτεχνικών Παραγωγών: θεατρικοποιήσεις και καλλιτεχνικά προγράμματα. Ήδη έχει ανεβάσει τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, θεατροποιημένη, συνοδεία μουσικής και χορού.
8)Θεραπευτικό Τμήμα: «Σώματός τε και Ψυχής Θεραπείον». Η θεραπευτική της ποίησης.
9)Τμήμα Σεμιναρίων: Λογοτεχνία – Τέχνες – Πολιτισμός

α) Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία
β) Παιδική παραμυθία
γ) Απαγγελία.

10)Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός.
11)Λογοτεχνικά Συμπόσια και Συνέδρια.
12)Συμμετοχή σε Διεθνή Λογοτεχνικά φόρα.
13)Ετήσια Έκθεση Βιβλίου.
14)Ετήσια πολυεκδήλωση- Bazaar.
15) Ταινίες και ηχητικά ντοκουμέντα Λογοτεχνών.
16)Διαδικτυακό Blog (Internet).
17)Σύλλογος Φίλων του Μουσείου.
18)Χορηγίες.


Πειραματικό Μουσείο Λογοτεχνίας
Experimental Museum of Literature
Καλαβρύτων 1 Νίκαια 18450 Πειραιάς

[Μουσείο ποιητών. Χώρος μικρός, με μεγάλους εξώστες, με μπαξέδες, θάλασσες κι ουρανούς. Με τους ποιητές αποκαθηλωμένους, να κοιτιούνται, να συνομιλούν, να ονειρεύονται, να γαληνεύουν.
Θα μπορούσε κανείς, κοιτώντας στο χαμηλωμένο φως, να δει τη λάμψη των ματιών του Βάρναλη, της Πολυδούρη, του Μπρεχτ, του Μαγιακόφσκι. Θα μπορούσε ακόμα να ψελλίσει λίγους στίχους, μες στη σιωπή. Θα ακροπατούσε ίσως, έχοντας την ανάσα του στην άκρη των αισθήσεων.
Μουσείο ποιητών όλης της γης. Εδώ που περπατήσανε οι προσφυγομάνες. Που η ασβέστη και το κοκκινόχωμα, το γιασεμί και το μακρόσυρτο τραγούδι ακόμα αγαπιούνται.
Μουσείο αθανάτων, στην αθάνατη πόλη. Στην Κοκκινιά!]

Αντώνης Σαμιωτάκης –10.1.1984


Αντώνης Σαμιωτάκης (Ποιητής, Κριτικός Λογοτεχνίας) – Βιογραφία