«Οδύσσεια» Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης

ODESSEY INTERNATIONAL FESTIVAL VIRTUAL POETRY (ROMANIA)

* * * * * * * * * * * * * * * * *

      Ποιητές και απ’ τις  πέντε  ηπείρους, με το  ίδιο συναίσθημα, ενώσαμε τις φωνές μας, σ’ ένα από τα σπουδαιότερα ποιητικά φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα zoom  στις 14-15-16 /11/2020.

Στις ιδιαιτέρες συνθήκες της πανδημίας, οι ποιητές όλου του κόσμου, ενώνοντας τα χέρια μας σε μια μεγάλη αλυσίδα και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων, λάβαμε μέρος σ’ αυτήν την παγκόσμια ποιητική συνάντηση που είχε κοινό παρονομαστή για όλους μας τον ποιητικό λόγο.

     Αυτή η μοναδική θεά είναι που ενώνει τους λαούς σε μια οικουμενική συναδέλφωση, συμβάλλοντας στην ειρήνη, την αγάπη και τη δημιουργικότητα της ζωής.

      Το  φεστιβάλ  διοργάνωσε  διαδικτυακά  λόγω της έξαρσης  του κορωνοϊού, το Διεθνές Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού ‘’ Mounir Mezyed Foundation for Art & Culture’’.  Πέρυσι στο πρώτο  φεστιβάλ  ήταν προσκεκλημένοι 60 ποιητές από όλο τον κόσμο, το οποίο δημιουργήθηκε στη Ρουμανία με τίτλο ‘’Οδύσσεια’’.   Μέγιστη τιμή για τους Έλληνες  που με πρωτοβουλία του κ. Mounir Mezyed   ονόμασε   την εκδήλωση   προς   τιμήν  του Οδυσσέα.

      Φέτος  έλαβαν μέρος 200 περίπου ποιητές  από 45 χώρες μεταξύ των οποίων  16 Έλληνες , καθώς επίσης και  90 προσκεκλημένοι μαζί και διανοούμενοι.  Μιας παγκόσμιας εμβέλειας ποιητική δράση που  τίμησαν με τις παρουσίες τους ,  ο Πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trydeau, στην τελετή έναρξης  απηύθυνε χαιρετισμό για την ήδη εξέχουσα εργασία που έχει προσφέρει το Ίδρυμα αυτό σε επίπεδο ειρήνης  και ευημερίας στον παγκόσμιο χάρτη του κόσμου , δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας. Επίσης ο  Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης   τίμησε ιδιαιτέρως  με ζωντανή μετάδοση της ομιλίας του τους Έλληνες ποιητές και την εκδήλωση  στην τελετή λήξης .

     Την παρουσίαση του Διπλωμάτη Έλληνα  έκανε  η ποιήτρια, βραβευμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Εύα Πετροπούλου – Λιανού,  —την οποία ευχαριστώ από καρδιάς που με συμπεριέλαβε στη λίστα των ποιητών της Ελληνικής συμμετοχής — όπου παρουσίασε και τους Έλληνες ποιητές.

      Ο κ. Χρυσουλάκης έκλεισε το μήνυμά του τονίζοντας ότι:
«Η ποίηση ανέκαθεν ένωνε τους λαούς και περνούσε μήνυμα ειρήνης στην ανθρωπότητα. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να δούμε πολύ περισσότερες παρόμοιες πρωτοβουλίες τις οποίες και στηρίζουμε. Γιατί Πολιτισμός σημαίνει ΕΙΡΗΝΗ και η Ελλάδα δίδαξε πρώτη τον Πολιτισμό, την Ειρήνη και τη Δημοκρατία».

      Συγχαρητήρια σε όλους όσοι στήριξαν αυτό το μεγάλο φεστιβάλ, που διοργανώθηκε στον Καναδά,  από το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών και Πρόεδρο τον σπουδαίο ποιητή, νοβελίστα, μεταφραστή και οραματιστή  Munir Mezyed, ο οποίος έχει γράψει αμέτρητα βιβλία και άρθρα  καταλαμβάνοντας έτσι διεθνή  αναγνώριση. Θερμά συγχαρητήρια επίσης ανήκουν στον ακάματο εργάτη της Τέχνης Nurul Hoque συγγραφέα και εκδότη εντύπων, στην  ποιήτρια Mou Modhubontee Coordinator για την Λατινική Αμερική.  Ειλικρινή  συγχαρητήρια  στη Χρυσή Ομάδα (Gold Team) με εκπροσώπους από τις πέντε ηπείρους που συντόνιζαν την εκδήλωση.   Κι ακόμα άριστη εντύπωση  προξένησαν όλοι οι ποιητές των χωρών που συμμετείχαν για τις εξαιρετικές απαγγελίες των ποιημάτων τους και τα τραγούδια τους.  Συγχαρητήρια επίσης   στη δημοσιογράφο Pelina Theodosiou και στο δημοσιογραφικό της επιτελείο για την Ελλάδα για τη στήριξη του φεστιβάλ ποίησης.

    «Το “Mounir Mezyed Foundation for Art & Culture’’  είναι η Ομπρέλα κάτω από την οποία όλοι οι  συγγραφείς και διανοούμενοι του κόσμου συγκαλέστηκαν  για να ενώσουν την ανθρώπινη οικογένεια και να επιτύχουν την φιλοδοξία τους για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στον κόσμο.   Η κύρια αποστολή μας είναι να ενώσουμε την ανθρώπινη οικογένεια μέσω των Τεχνών και του Πολιτισμού»  θα πει ο διεθνούς φήμης ποιητής κ. Mounir Mezyed.

    Τέλος γι’  αυτή την παγκόσμια ποιητική συνάντηση  νιώθω ευλογημένη που συμμετείχα και η ίδια εκπροσωπώντας το νησί  μου που γέννησε  την Ποίηση τη Λέσβο μας , με το ποίημα μου ’Μοναχικό Κάστρο’’. Τα ποιήματα που απάγγειλαν  όλοι οι ποιητές   παρουσιάζονται σε μία Παγκόσμια Ανθολογία κι ακόμη θα εκδοθεί ξεχωριστή Ανθολογία,  —το βιβλίο των Ποιητών  — όλων των συμμετεχόντων ποιητών του κόσμου που έλαβαν μέρος  με τη φωτογραφία τους και το Βιογραφικό τους.

     Για την ιδέα αυτού του ωραίου δρώμενου αξίζουν οι καλύτερες ευχές στον αξιότιμο Mounir Mezyed και εύχομαι να φτάσει στις κορυφές του ποιητικού Παρνασσού γιατί όχι και στην κορωνίδα των διακρίσεων, το  ΝΟΜΠΕΛ.

Πέρθα Καλέμη (Συγγραφέας)

Βιογραφικό Σημείωμα Πέρθα Καλέμη 

   

      Η Πέρθα Καλέμη γεννήθηκε στην Άντισσα της Λέσβου. Είναι απόφοιτη του Εμπορικού Κολλεγίου Αθηνών και των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων του ειδικού κύκλου σπουδών «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» του Ε.Ο.Τ.

Εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών.  Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών. Πνεύμα ανήσυχο, κοινωνικό και δημιουργικό. Για την αστείρευτη δραστηριότητά της τιμήθηκε με διάφορα βραβεία και διπλώματα για την κοινωνική της δράση και το εθελοντικό της έργο.  

       Μεγάλη της αγάπη είναι ο Οδηγισμός που τον υπηρετεί πάνω από μισόν αιώνα καθώς επίσης και το ερασιτεχνικό θέατρο όπου ασχολήθηκε από μικρή και έπαιξε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως ενεργό μέλος της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Μυτιλήνης έχει θητεύσει για πολλά χρόνια στα Διοικητικά Συμβούλια διαφόρων Σωματείων και Συλλόγων.    

     Στα γράμματα πρώτος την παρουσίασε ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας της Νέας Εστίας, καθηγητής Δημήτρης Νικορέτζος, όπου την προλόγισε με φιλόφρονες λόγους.

     Με το έργο της ασχολήθηκαν οι συγγραφείς και κριτικοί Κώστας Βαλέτας, Αυγερινός Ανδρέου, Κώστας Καρούσος, Λίνος Κουντουράς, Σάκκης Παπαδημητρίου, Αθανάσιος Φραγκούλης, Πολυξένη Χούση, Στρατής Μολίνος, κ.α.  Η ποίησή της είναι λυρικού περιεχομένου, με τη μουσικότητα του στίχου και την ευαισθησία του στοχασμού. Ο ερωτικός της οίστρος, συχνά την ταξιδεύει και στην ελεύθερη ποιητική πλεύση.

     Τον Ιούνιο του 2017 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τον τίτλο Αταξίδευτα όνειρα. Έχει λάβει βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις σε Πανελλήνιους και Παγκόσμιους διαγωνισμούς.  Επίσης έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα (Ημερολόγια, Εγκυκλοπαίδειες, Ανθολογίες).

    Έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς ποιήματα, άρθρα, δοκίμια,  βιβλιοκρισίες, στις τοπικές εφημερίδες, σε λογοτεχνικά περιοδικά και λογοτεχνικές ιστοσελίδες. Ακόμη, συμμετέχει σε διεπιστημονικές ημερίδες και οργανώνει διεθνή συνέδρια. Είναι συνεργάτης λογοτεχνικών περιοδικών και εφημερίδων.         Έχει λάβει, επίσης μέρος σε πολλές ποιητικές βραδιές, σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε λογοτεχνικές ομιλίες για ποιητές, πεζογράφους και σημαντικά πρόσωπα, που έχουν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, σε διάφορους χώρους και πνευματικά εντευκτήρια. 

     Εδώ και πολλά χρόνια μελετά την ελληνική και ξένη ποίηση, όπως και την Ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

     Είναι υπό έκδοση οι λυρικές της πρόζες  Ερωτικά Αλληλούια. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της, δοκιμιακό, ποιητικό  και βιβλιοκριτικό είναι ανέκδοτο.

Τα πιο πρόσφατα:

  • Αιολίδα ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Λεσβιακή  Παροικία» 1965-2015 (50 χρόνια «Λεσβιακή Παροικία», 2015)
  • Λεσβιακό ημερολόγιο 2016 (ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ) Εκδόσεις: Μύθος Εκδοτική Ε.Π.Ε.
  • Αιολικά γράμματα Ποιητικό Ανθολόγιο 2016 (Ποίηση-Πεζογραφία-Δοκίμιο) Έκδοση: Κώστα Βαλέτα 2016
  • Ποιητικό ΑνθολόγιοΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2018

Εκδόσεις: ΟΣΤΡΙΑ                                 

  • 100 + 1 κλειδιά της διπλανής Πόρτας Ποιητικό Ανθολόγιο 2019 Εκδόσεις: I TravelerPoetry – Publicacions
  • Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2019, το βιβλίο.net
  • Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2019 Κέφαλου

 Έκδοση: Κέφαλος – Το Λογοτεχνικό περιοδικό της Κεφαλονιάς.